TORT WALENTYNKOWY
Wyjątkowy tort Walentynkowy w kształcie serca z truskawkami. Doskonale sprawdzi się również na inne okazje.
SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm)
5 jajek
¾
szklanka cukru
¾ szklanka
mąki pszennej
3 łyżki
mąki ziemniaczanej
Krem budyniowy
Składniki
500
ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
2 żółtka
2- 3 łyżki cukru
cukier waniliowy lub
inny ulubiony aromat
250 g masła
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z
nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami
cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie
mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto
wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie
smarować żadnym tłuszczem.
Piec.w.temperaturze.160-170.C.około.35-40.minut.(do.tzw..suchego.patyczka). Wystudzony biszkopt
kroimy na 3 blaty.
Zagotować
szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema
mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące
mleko i energicznie mieszać, uważając aby nie powstały grudy, chwilę
podgotować. Budyń przykryci folią
spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do
całkowitego wystygnięcia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W tortownicy układamy jeden blat
biszkoptu, nasączamy np. kawą, wykładamy 1/3 część masy
równo rozsmarowujemy, przykrywamy drugim blatem, również nasączamy
następnie kolejna część masy, trzeci blat - nasączenie - masa.
Masę wyrównujemy i tort wkładamy do lodówki do stężenia minimum na
dwie godziny.
Schłodzony tort kroimy w sposób pokazany na
fotce. Następnie dekorujemy według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz