TORT URODZINOWY
Tort urodzinowy w odcieniach złota, z krem z bitej śmietany oraz z dodatkiem kremu jagodowego kryjącego w sobie chrupiące mini beziki.
Składniki
SKŁADNIKI: (tortownica 20 cm)
Biszkopt
6 jajek
¾ szklanka cukru
1/4 szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Bita śmietana
500 ml bitej śmietany
2 łyżki żelatyny
rozrobione w ½ szklanki gorącej wody
4-5 łyżek cukru pudru
1/3 szklanki soku z jagód
Poncz
Sok z cytryny
¾ szklanki
przegotowanej wody
2-3 łyżki cukru
Krem do tynkowania
160g masła ( wszystkie składniki powinny być
w temperaturze pokojowej)
60 g cukru pudru
240 g serca mascarpone
Drip
10 dag białej czekolady
łyżeczka oleju
złoty barwnik
Dodatki
makaroniki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej
piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po
jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany,
delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem
do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem..Piec.w.temperaturze.170C.3540 minut (do suchego patyczka).
Bita śmietana
Śmietanę razem z
cukrem pudrem ubić na sztywno pod koniec ubijania powoli wlewać żelatyną i
dokładnie wymieszać.
Śmietanę razem z cukrem pudrem ubić na sztywno pod koniec
ubijania powoli wlewać żelatyną i dokładnie wymieszać.
Krem do tynkowania
Masło razem z cukrem pudrem ucieramy około 15 minut na
najwyższych obrotach, powstanie puszysta masa. Po tym czasie cały czas miksując
dodajemy partiami serek mascarpone.
Schłodzony tort tynkujemy ¾ kremu najpierw wierzch
równo wygładzamy następnie za pomocą długiego noża tynkujemy cały tort,
wstawiamy na chwile do lodówki, W tym czasie przygotowujemy drip
Do gorącej miski z wodą wstawiamy garnuszek z czekoladą i
olejem oraz barwnikiem. Zostawiamy na dwie trzy minuty i mieszamy aż
czekolada się rozpuści i wymiesza z olejem. Garnuszek z czekoladę wyjmuję z
miski z gorącą wodą i odstawiamy na chwile (3-4 minuty ) do chwili gdy będzie
już chłodna ale cały czas „lejąca” wtedy np. za pomocą łyżeczki wylewamy po
krawędzi toru. Gdy czekolada zastygnie, pozostałym kremem szprycujemy go
czekoladę.
Gotowy tort dekorujemy według uznania np. bezami,
makaronikami itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz