TORT URODZINOWY

 

tort-urodzinowy

Tort urodzinowy w odcieniach złota, z krem z bitej śmietany oraz z dodatkiem kremu jagodowego kryjącego w sobie chrupiące mini beziki.

the-golden-cake


Składniki

 

SKŁADNIKI: (tortownica 20 cm)

Biszkopt

6 jajek

¾  szklanka cukru

1/4 szklanka mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Bita śmietana

500 ml bitej śmietany

2 łyżki żelatyny rozrobione w ½ szklanki gorącej wody

4-5 łyżek cukru pudru

1/3 szklanki soku z jagód

Poncz

Sok z cytryny

¾ szklanki przegotowanej wody

2-3 łyżki cukru
Krem do tynkowania

160g masła ( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

60 g cukru pudru

240 g serca mascarpone

Drip

10 dag białej czekolady

łyżeczka oleju

złoty barwnik

Dodatki

mini beziki

makaroniki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem..Piec.w.temperaturze.170C.3540 minut (do suchego patyczka).

Bezpośrednio po upieczeniu ciasto pozostawić do wystudzenia, i przekroić na cztery blaty.

Bita śmietana

Śmietanę razem z cukrem pudrem ubić na sztywno pod koniec ubijania powoli wlewać żelatyną i dokładnie wymieszać.

Śmietanę razem z cukrem pudrem ubić na sztywno pod koniec ubijania powoli wlewać żelatyną i dokładnie wymieszać. Pierwszy blat nasączyć ponczem posmarować 1/3 bitej śmietany, przykryć kolejny biszkoptem nasączyć ponczem do  1/3 bitej śmietany dodać sok z jagód dokładnie wymieszać posmarować blat, przykryć ostatnim biszkoptem nasączyć ponczem i posmarować pozostałą bitą śmietaną. Tort wstawić do lodówki na minimum dwie  godziny.

Krem do tynkowania

Masło razem z cukrem pudrem ucieramy około 15 minut na najwyższych obrotach, powstanie puszysta masa. Po tym czasie cały czas miksując dodajemy partiami serek mascarpone.

Schłodzony tort tynkujemy ¾  kremu najpierw wierzch równo wygładzamy następnie za pomocą długiego noża tynkujemy cały tort, wstawiamy na chwile do lodówki, W tym czasie przygotowujemy drip

Do gorącej miski z wodą wstawiamy garnuszek z czekoladą i olejem oraz barwnikiem. Zostawiamy na  dwie trzy minuty i mieszamy aż czekolada się rozpuści i wymiesza z olejem. Garnuszek z czekoladę wyjmuję z miski z gorącą wodą i odstawiamy na chwile (3-4 minuty ) do chwili gdy będzie już chłodna ale cały czas „lejąca” wtedy np. za pomocą łyżeczki wylewamy po krawędzi toru. Gdy czekolada zastygnie, pozostałym kremem szprycujemy go czekoladę.

Gotowy tort dekorujemy według uznania np. bezami, makaronikami itp.


tort-z-kremem-jagodowym

tor-z-dripem

tor-z-zlotym-dripem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com