CIASTO JAJKO SADZONE

ciasto-jajko-sadzone


Ciasto jako sadzone świetnie wpisuje się w Święta Wielkanocne. Pyszne ciasto z dodatkiem morel lub brzoskwiń zalane krystaliczną galaretką nadającą niepowtarzalny urok, ciasto to będzie hitem niejednej imprezy ;)


ciasto-jajko-sadzone

Biszkopt

2 jajka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

BITA ŚMIETANA

500 ml śmietanki 36%

2 łyżki cukru pudru;

1 łyżka żelatyny

 

DODATKOWO

Puszka moreli

2 galaretki krystaliczne

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.

Biszkopt

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Upieczony biszkopt wystudzić.

Bita śmietana

Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.

Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania stale miksując dodać cukier puder oraz przestudzoną żelatynę.

Biszkopt posmarować bitą śmietaną, ułożyć morele  i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki.

 

jajko-sadzone-ciasto-na-wielkanoc

ciasto-jajko-sadzone


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com