PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI


paszteciki-z-kapusta-i-grzybami



Przepyszne paszteciki z kapustą i grzybami, mięciutkie w środku z chrupiącą skórką, świetnie smakują z barszczem wigilijnym

paszteciki-z-grzybami-i-kapusta


SKŁADNIKI

Ciasto:
- 600 g. mąki
- ¼ szklanki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szkl. mleka
- 2 jaja
- 40 g. drożdży
- szczypta soli

Farsz:
0,5 kg kiszonej kapusty
10 dag grzybów suszonych
1 cebula
liści laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego, sól pieprz do smaku
2 łyżki bułki tartej


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozczyn;
Do drożdży dodać cukier dokładnie wymieszać i odstawić aby wyrósł.

Ciasto:
Mąkę, jaja, olej wymieszać. Dodać rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40-60 minut.
Farsz:
Kapustę, grzyby, liści laurowy i ziele angielskie  gotować aż będą miękkie, odstawić do przestygnięcia.  Następnie zmielić razem z cebulą i doprawić do smaku, dokładnie wymieszać.   
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować w kształcie prostokąta którego wyciąć paski na każdy nałożyć farsz i zwijać. Przecinać wzdłuż na kształt pasztecika. Wykładać na wyłożoną pergaminem blachę a następnie każdy pasztecik posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20-25 min.
Smacznego.

barszcz-wigilijny-paszteciki


1 komentarz:

  1. Idealny przepis na zbliżające się święta :) Dzięki, chętnie z niego skorzystam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com