F
Print Friendly and PDF

23.09.2016

SERNIK WIEDEŃSKI


SERNIK WIEDEŃSKI

Sernik można powiedzieć ekspresowy, bez potrzeby robienia ciasta kruchego na spód. Puszysty z polewą czekoladową.  

SERNIK WIEDEŃSKI


SKŁADNIKI: (tortownica 24 cm)

MASA SEROWA:
1 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego
6 jaj
100 g stopionego, ostudzonego masła
1,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Masa serowa
Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Partiami dodawać zmielony ser i utrzeć na gładką masę. Następnie stopniowo wlewać stopione masło i dalej ucierać, dodać mąkę lub budyń  i jeszcze chwilę ucierać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.
Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 -70 minut w temperaturze około 180 C (góra - dół).
Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku na 10 – 15 minut, i po tym czasie go wyjąć. Po wyjęciu oddzielić nożem boki sernika od formy.
Po upieczeniu sernik można polać rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową.

SERNIK WIEDEŃSKI


SERNIK WIEDEŃSKI

2 komentarze:

  1. Królewskie ciacho ! Nic dodać nic ująć :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów