FALE DUNAJU WEDŁUG SIOSTRY ANASTAZJI
lipca 30, 2016
4
FALE DUNAJU
,
FALE DUNAJU WEDŁUG SIOSTRY ANASTAZJI
,
Kakao
,
Krem budyniowy
,
WIŚNIE
Przepis z książki “103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI” . Pyszne kolorowe warstwowe ciasto, z dowolnymi owocami u mnie z wiśniami, kremem i polewą czekoladową. Według mnie ciasto to najlepiej smakuje, i prezentuje się właśnie z wiśniami.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
25 dag masła lub 150 ml oleju
25 dag cukru pudru
30 dag mąki tortowej
6 jaj
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao
około 40 sztuk wiśni bez pestek
Składniki na krem:
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
2 łyżki cukru pudru
kostka masła
olejek waniliowy
Składniki na polewę:
10 dag margaryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 pełne łyżki kakao
2 łyżki mleka
10 dag cukru pudru
olejek rumowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto
Masło, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem i dalej ucierać.
Ciasto podzielić na dwie części.Z białek ubić pianę. Do jednej części ciasta dodać 2/3 piany, a do drugiej części ciasta dodać kakao i resztę piany. Delikatnie wymieszać. Do foremki wylać ciasto jasne. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. Wiśnie układać na wierzchu lekko wciskając w ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez ok 40 minut.
Polewa
Wszystkie składniki wymieszać i zagotować na małym ogniu.
Krem
Ugotować budyń waniliowy/śmietankowy według przepisu z cukrem. Masło ucierać w cukrem i stopniowo dodawać budyń. Dodać olejek waniliowy. Masę wyłożyć na zimne ciasto i zalać polewą.
całe wieki nie jadłam tego pysznego ciasta
OdpowiedzUsuńja robię z gruszkami.jest przepyszne
OdpowiedzUsuńJakie wymiary ma blaszka?
OdpowiedzUsuń32 x 20 cm
Usuń