DOMOWY JOGURT NATURALNY


DOMOWY JOGURT NATURALNY

Panuje opinia że do przygotowania jogurtu domowym sposobem najlepsze jest mleko świeże, pasteryzowane lub homogenizowane ja przygotowuje także z mleka UHT wtedy jogurt jest nieco rzadszy ale równie smaczny.

DOMOWY JOGURT NATURALNY


SKŁADNIKI:

1 litr mleka
4 łyżki jogurtu naturalnego

DOMOWY JOGURT NATURALNY


DOMOWY JOGURT NATURALNY

 SPOSÓB.PRZYGOTOWANIA:                                                                          

Mleko gotujemy, następnie studzimy do temp. 40°C. Jogurt naturalny wlewamy do mleka i dokładnie mieszamy.
*Przykrywamy pokrywką, i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 7 godzin. Po tym czasie wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc i po tym czasie jogurt gotowy jest do spożycia.

DOMOWY JOGURT NATURALNY


*  Aby przyspieszyć proces “dojrzewania” jogurtu, można wstawić go do nagrzanego piekarnika na około 5 godzin. Według mnie wtedy jest nawet bardziej kwaśny
  • Odkładając około 4 łyżki jogurtu domowego, można zrobić kolejną porcje, w ten sam sposób.
Jogurt przechowujemy w lodówce.
DOMOWY JOGURT NATURALNY


                                                          

1 komentarz:

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com