SERNIK BRZOSKWINIOWY NA ZIMNO-UNIWERSALNY
kwietnia 21, 2016
2
BISZKOPT
,
BISZKOPTY
,
brzoskwinie
,
GALARETKA
,
OWOCE
,
SERNIK BRZOSKWINIOWY NA ZIMNO - UNIWERSALNY
,
Sernik na zimno
Pyszny sernik, łatwy w przygotowaniu, idealny na nadchodzący sezon owocowy. Świetnie smakuje ze wszystkimi owocami.
SKŁADNIKI (tortownica 22 cm)
1 kg serka mielonego np. z wiaderka
3 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
ok. 100 g biszkoptów lub biszkopt z połowy składników
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Galaretkę przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, i odstawić do przestygnięcia.
Brzoskwinie oraz syrop przelać przez sitko. Syrop zagotować i rozpuścić w nim żelatynę i odstawić do całkowitego wystudzenia. ¾ Brzoskwiń pokroić w kostkę, pozostałe zostawić do dekoracji. Serek oraz cukier puder zmiksować, małym strumieniem wlewamy przestudzony syrop z żelatyną, cały czas miksując na średnich obrotach. Do serka dodać pokrojone brzoskwinie i całości delikatnie wymieszać łyżką. Na wyłożoną biszkoptami tortownicę przelewamy masę serową i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny do stężenia. Po tym czasie na wierzchu układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie i zalewamy tężejąca galaretką. Wkładamy do lodówki na min 2 godziny.
moja mama zamiast galaretki dodawała zawsze drobne kawałki czekolady :)
OdpowiedzUsuńMniam ,śliczny.
OdpowiedzUsuń