OCZY CARYCY


OCZY CARYCY

Ciasto bajecznie kolorowe prawie jak Carska Rosja. Ciekawe czy pomysłodawca ciasta nazywając je Oczy Carycy, miał na myśli Cesarzową Katarzynę, czy nazwa związana jest z kimś lub czymś innym. Zawsze gdy słyszę słowa Caryca przed oczami widzę właśnie Carycę Katarzynę.

Ciasto najładniej prezentuje się z zieloną galaretką, niestety zapomniałam kupić zielną i zmuszona byłam podmienić na czerwoną.

OCZY CARYCY


SKŁADNIKI

Ciasto jasne:
6 białek
0,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Lub krem na budyniach
1 i 3/4 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
250 g masła
Dodatkowo:
2 galaretki zielone
paczka okrągłych biszkoptów 180g
Napar do biszkoptów:
1 łyżeczka kopiasta kawy
3/4 szklanki wrzątku
1 łyżeczka cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto jasne:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
Ciasto ciemne:
Żółtka z jajkami ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią na przemian jasne i ciemne ciasto. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto widelcem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 30-35 minut. Studzimy.
Krem:
1 i 1/3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W połowie szklanki rozpuszczamy budyń. Dodajemy do gotującego się mleka. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Do masła dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu ciągle miksując.
Kawę parzymy w 3/4 szklanki wrzątku, Dodajemy cukier, mieszamy i studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku. Zostawiamy do wystudzenia i stężenia.
Wystudzone ciasto kroimy na dwa placki. Na jedną część wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wykładamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy pozostały krem i przykrywamy go drugim plackiem. Wierzch polać polewą. Schładzamy w lodówce.
OCZY CARYCY

3 komentarze:

  1. Z czerwoną galaretką równie pięknie- a jakie smaczne! Pyszności! Carska uczta!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto smaczne, każdy w rodzinie pochwalił wypiek, jednakże też użyłam czerwonej galaretki i kremu budyniowego wyszło mi mniej bo niecałe 0,5cm ale polecam wypiek, ciasta nie polałam polewą bo samo ciasto prezentuje się wspaniale - szczerze pisząc ciasto pięknie wyrosło, a połączenie mas daje niespotykany smak, zwłaszcza masa jasna jest przepyszna, ciasto jest lekkie i po schłodzeniu ładnie kroi się, można powiedzieć, że smakuje i wygląda jak ciasto z wyższej półki cenowej

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto upieczone, bardzo smaczne, każdy w rodzinie pochwalił wypiek - użyłam też czerwonej galaretki, niestety kremu budyniowego wyszło mniej bo niecałe 0,5cm ale następnym razem zrobię większą porcję, poza tym zrezygnowałam z polewy, ciasto ładnie prezentowało się bez niej - ciasto ładnie wyrosło, a połączenie dwóch mas stanowi smaczne połączenie, zwłaszcza ciasto jasne jest przepyszne, ciasto po schłodzeniu ładnie kroi się, smakuje i wygląda jak ciasto z wyższej półki cenowej - pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com