SHREK

SHREK


Kolejne ciasto z serii “bajkowych” po cieście Frozen przyszedł czas na Shreka. Wprawdzie jego sława już przeminęła, ale cały czas cieszy się dużym zainteresowaniem wśród dzieci, i nie tylko. I jako pierwszy znika ze stołu, ech ten Shrek ma to coś w sobie, że nie można mu się oprzeć :)

SHREK


SKŁADNIK: (forma 36x 24 cm )

Biszkopt rzucany
4 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Zielona masa budyniowa
0,9 litra soku typu Kubuś
3 budynie waniliowe
2 opakowania Delicji

Masa śmietanowa:
500 ml śmietanki 36%
zielona galaretka

Na wierzch:
2 galaretki zielone

SHREK


WYKONANIE:

BISZKOPT:
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie upuścić z wysokości około 50 cm  pozostawić do wystudzenia.

Zielona masa budyniowa: Proszek budyniowy rozrobić w szklance soku. Resztę sok zagotować i ugotować na nim rozrobiony budyń. Gorącą masę rozsmarować na biszkopcie, na budyniu rozłożyć delicje.
Masa Śmietanowa: . Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania cały czas miksując wlewać do śmietany tężejącą galaretką. Masę rozsmarować na delicjach. Odstawić do stężenia.
Wierzch . . Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, odstawić do przestygnięcia. Tężejącą galaretką przelać na ciasto, odstawić do stężenia.
SHREK

7 komentarzy:

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com