F
Print Friendly and PDF

22.01.2016

SERNIK KRAKOWSKI


SERNIK KRAKOWSKI


Tradycyjny sernik na kruchym spodzie, ozdobiony kratką i polany lukrem.

SERNIK KRAKOWSKI

SKŁADNIKI
Ciasto: (forma 24 x 24 cm)
40 dag mąki
20 dag masła
szklanka cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka
Sernik:
1kg białego sera (najlepiej  trzykrotnie zmielonego)
1szklanki cukru
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
Lukier
7 łyżek cukru pudru
sok z połowy cytryny

SERNIK KRAKOWSKI

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy.
Sernik:
Białka (3 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do sera dodać masę jajeczną oraz budyń wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć.
Na ciasto wylać masę serową na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciast.
Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. Cukier puder oraz sok z cytryny dokładnie połączyć i polukrować  nim gotowy sernik.

SERNIK KRAKOWSKI

4 komentarze:

  1. Wyszedł wspaniale, taki sernik robiła moja babcia, muszę kiedyś spróbować sama go upichcić

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ostatnio sernik też go uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo elegancko się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyka gatunku :) Przepiękna kratka!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów