F
Print Friendly and PDF

26.08.2015

KOSTKA PORZECZKOWA


PORZECZKOWIEC


Puszysty ciemny biszkopt z dżemem porzeczkowym z bitą śmietaną.

PORZECZKOWIEC


SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm)


litr  śmietanki 36%
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy

PORZECZKOWIEC


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Żelatynę zalać ¾ szklanki gorącej wody dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonej śmietany dodać cukier puder orz cukier waniliowy i ubić, pod koniec ubijania cały czas miksując wlewać zimną żelatynę, ubijać aż śmietana stanie się sztywna. Wystudzony.biszkopt.przekroić.na.dwa.blaty.  Pierwszy blat posmarować połową dżemu, następnie dżem posmarować połową bitej śmietany, przykryć drugą częścią biszkoptu, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, ponownie dżem posmarować  bitą śmietaną. Całość posypać np startą czekoladą lub porzeczkami i schłodzić.
PORZECZKOWIEC
PORZECZKOWIEC



2 komentarze:

  1. Piękna wyszła Ci ta kostka, jest bardzo wysoka, a dżem z porzeczki uwielbiam, jest genialny do ciast ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Pyszne ciacho z kwaskową nutą!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów