F
Print Friendly and PDF

20.06.2015

TARTA RÓŻANA


TARTA RÓŻANA

Tarta o pięknym zapachu różanym, ciekawym wyglądzie oraz oryginalnym smaku.

TARTA RÓŻANA


SKŁADNIKI

Ciasto

20 dkg mąki
10 dkg masła
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
1 żółtko
1 łyżeczka kakao
Masa budyniowa
300 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2- 3 łyżki cukru

TARTA RÓŻANA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto
Mąkę, kakao przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę.  Pozostałym ciastem wylepić dno i boki formy. Z pozostawionego kawałka ciasto rozwałkować i wykroić paski.  
Masa budyniowa
Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka oraz syrop różany dokładnie wymieszać z żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować.
Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki tartej, na to przełożyć masę budyniową, a  na wierzchu z pasków ciasta ułożyć kratkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C  piec około 50 minut.


TARTA RÓŻANA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów