TARTA RÓŻANA
SKŁADNIKI
Ciasto
20 dkg mąki
10 dkg masła
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
1 żółtko
1 łyżeczka kakao
Masa budyniowa
300 ml mleka
200 ml syropu różanego
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2- 3 łyżki cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
Mąkę, kakao przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki formy. Z pozostawionego kawałka ciasto rozwałkować i wykroić paski.
Masa budyniowa
Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka oraz syrop różany dokładnie wymieszać z żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować.
Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki tartej, na to przełożyć masę budyniową, a na wierzchu z pasków ciasta ułożyć kratkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C piec około 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz