Syrop ten jest świetnym dodatkiem do lodów, deserów itp. nadaje im niepowtarzalny smak i aromat.
Składniki:
10 dag płatków róży dzikiej
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wody
2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie
Zebranych płatków odciąć białe części-dzięki temu syrop nie będzie gorzki .
Następnie płatki umyć i odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody.
Zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować około 10 minut.
Gorący syropem przykryć i odstawić na całą dobę w chłodne miejsce.
Po 24 godzinach odcedzić płatki od syropu. Zagotować i przelać do wyparzonych słoiczków.
Mniam, musi być pyszny, jeszcze takiego nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczny i ma cudowny aromat, polecam zrobić
UsuńŚwietne ,a jak by tak kilka płatków do cukru to będzie cukier różany ....super.
OdpowiedzUsuńSam kolor bardzo mnie zaciekawił:)
OdpowiedzUsuń