F
Print Friendly and PDF

17.06.2015

SYROP Z PŁATKÓW RÓŻY

SYROP Z PŁATKÓW RÓŻY

Syrop ten jest świetnym dodatkiem do lodów, deserów itp. nadaje im niepowtarzalny smak i aromat.

SYROP Z PŁATKÓW RÓŻY

Składniki:

10 dag płatków róży dzikiej

1,5 szklanki cukru

1 szklanka wody

2 łyżeczki soku z cytryny


Wykonanie

Zebranych płatków odciąć białe części-dzięki temu syrop nie będzie gorzki .

Następnie płatki umyć i odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody.

Zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować około 10 minut.

Gorący syropem przykryć i odstawić na całą dobę  w chłodne miejsce.

Po 24 godzinach odcedzić płatki od syropu. Zagotować i przelać do wyparzonych słoiczków.


SYROP Z PŁATKÓW RÓŻY


SYROP Z PŁATKÓW RÓŻY



4 komentarze:

  1. Mniam, musi być pyszny, jeszcze takiego nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo smaczny i ma cudowny aromat, polecam zrobić

      Usuń
  2. Świetne ,a jak by tak kilka płatków do cukru to będzie cukier różany ....super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sam kolor bardzo mnie zaciekawił:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów