SERNIK NA ZIMNO BANANOWO-TRUSKAWKOWY
maja 27, 2015
6
banany
,
BISZKOPT
,
cukier
,
jogurt naturalny
,
pianka truskawkowa
,
puder
,
Sernik na zimno
,
SERNIK NA ZIMNO BANANOWO-TRUSKAWKOWY
,
truskawki
,
żelatyna
Rewelacyjny sernik na zimno o smaku truskawek i bananów truskawkami z delikatną jak puch pianką truskawkową. Sernik fantastycznie pachnący owocami.
SKŁADNIKI
Biszkopt
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA TRUSKAWKOWA
500 g sera
300 g jogurtu naturalnego
400 g umytych, obranych truskawek
5 łyżek żelatyny
150 g cukru pudru
MASA BANANOWA
500 g sera
300 g jogurtu naturalnego
3 duże banany
8 łyżeczek żelatyny
100 g cukru pudru
PIANKA TRUSKAWKOWA
2 białka
2 galaretki truskawkowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min
Masa truskawkowa
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia.
Ser, jogurt i cukier puder, ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Truskawki zmiksować na mus. Do masy serowo jogurtowe dodać mus z truskawek i wymieszać. Przestygnięteą żelatynę wlać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę truskawkową przełożyć do tortownicy z przestygniętym biszkoptem. Włożyć ciasto do lodówki.
Masa bananowa
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia.
Ser, jogurt i cukier puder, ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Banany zmiksować na mus, dodać do masy serwo jogurtowej i wymieszać. Przestygnięteą żelatynę wlać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę bananową przełożyć na masę truskawkową. Włożyć ciasto do lodówki.
Pianka truskawkowa
Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody odstawić do stężenia. Gdy galaretka zacznie żelować białka ubić na sztywno, dodać żelującą galaretkę i miksować około 5 minut aż pianka zacznie gęstnieć. Na sernik przełożyć gęstniejącą piankę, wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Przed podaniem ciasto udekorować truskawkami.
Wspaniały ;)
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczny :)
UsuńFajne ciacho
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Idealny na letnie przyjęcie :)
OdpowiedzUsuńCiasto mi nie wyszło,masa truskawkowa nie stężała.
OdpowiedzUsuńoj to szkoda, ostatnio ponownie robiłam ciasto i nie było z nim problemu.
Usuń