F
Print Friendly and PDF

02.05.2015

KOSTKA CAPPUCCINO-KOKOSOWA


KOSTKA CAPPUCCINO KOKOSOWA


KOSTKA CAPPUCCINO KOKOSOWA


SKŁADNIKI: (forma 22x22cm)
Biszkopt jasny
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa Cappuccino:
1 łyżka żelatyny
5 łyżek cappucino (proszku)
2 opakowania Śnieżki
270 ml zimnego mleka

Masa kokosowa:
1 łyżka żelatyny
50 ml gorącej wody
2 opakowania Śnieżki
270 ml zimnego mleka
wiórki kokosowe
KOSTKA CAPPUCCINO KOKOSOWA


KOSTKA CAPPUCCINO KOKOSOWA



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Biszkopt jasny

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min.

Biszkopt ciemny

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z kakao oraz proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min.

Masa Cappuccino:

Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do Śnieżki dodać cappuccino oraz mleko a następnie ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez parę minut. Do ubitej śmietany dodać zimną żelatynę i zmiksować aż połączy się ze śmietaną. Masę przełożyć na jasny biszkopt wstawić i do lodówki, by masa zaczęła tężeć
Masa kokosowa
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do Śnieżki dodać mleko a następnie ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez parę minut. Do ubitej śmietany dodać wiórki kokosowe i zimną żelatynę i zmiksować aż składniki połączą się ze śmietaną.

Na schłodzonej masie cappuccino układam ciemny biszkopt, i wylewam masę kokosową oraz posypuje całości wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godziny-schłodzone smakuje najlepiej.

KOSTKA CAPPUCCINO KOKOSOWA

KOSTKA CAPPUCCINO KOKOSOWA


KOSTKA CAPPUCCINO KOKOSOWA



KOSTKA CAPPUCCINO KOKOSOWA


KOSTKA CAPPUCCINO KOKOSOWA

2 komentarze:

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów