ROLADA TRUSKAWKOWA
Puszysta
rolada biszkoptowa, w której krem zastąpiony został świeżymi truskawkami.
SKŁADNIKI
300
g truskawek
6
jajek
6
łyżek mąki
4
łyżki cukru
2
łyżeczki cukru waniliowego
2
łyżeczki proszku do pieczenia
Do
dekoracji ;
Tabliczka
białej czekolady
2-3
truskawki
Dużą
prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyć pokroić w
plasterki. Owoce ułożyć gęsto na blaszce (jeden plasterek truskawek powinien dotykać następny). Żółtka oddzielić
od białek, z białek ubici sztywną piane. Do żółtek dodać cukier oraz cukier
waniliowy i ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek
dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i
delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na truskawki, wyrównać tak aby owoce
były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące
ciasto przełożyć na ściereczkę ostrożnie zdjąć papier uważający aby truskawki
nie przykleiły się do papieru, następnie zrolować, pozostawiamy do
wystygnięcia. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, czekoladą polać roladę na
wierzchu ułożyć truskawki.
ale pyszne cudeńko, uwielbiam :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam ,rolada lekka jak chmurka.
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie i jeszcze z truskawkami.... mm musi być smaczna:) najwyższy czas aby też nauczyć się robić rolady:)
OdpowiedzUsuń