PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
Truskawkowe szaleństwo trwa! Dziś pierogi z moimi ulubionymi owocami -truskawkami.
SKŁADNIKI;
Ciasto:
4
szklanki mąki pszennej
2
jajka
2-3
łyżki oleju
szczypta
soli
około
szklanki ciepłej wody
250 g truskawek
5 łyżek cukru pudru
200 g śmietany
5 łyżek cukru pudru
200 g śmietany
PRZYGOTOWANIE;
Truskawki
umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać 2-3 łyżkami cukru
Ciasto:
Z mąki, jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto,
powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby
było wygodniej je rozwałkować. Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie
ciasto. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek
pieroga nakładamy truskawki. Następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi.
Gotowe pierogi gotujemy
partiami w wrzącej osolonej wodzie, od momentu gdy wypłyną około 3-4 minuty.
Najlepiej
smakują polane śmietaną i posypane cukrem pudrem
pyszności, też dzisiaj mam w planach takie na obiad:)
OdpowiedzUsuńPycha! Muszę takie zrobić:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńTak ,tak ,pycha.
OdpowiedzUsuń