F
Print Friendly and PDF

31.05.2014

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI


PIEROGI Z TRUSKAWKAMI


Truskawkowe szaleństwo trwa! Dziś pierogi z moimi ulubionymi owocami -truskawkami.

SKŁADNIKI;

Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2-3 łyżki oleju
szczypta soli
około szklanki ciepłej wody
250 g truskawek
5 łyżek cukru pudru
200 g śmietany

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI


PRZYGOTOWANIE;

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać 2-3 łyżkami cukru

Ciasto: 

Z mąki, jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga nakładamy truskawki. Następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi gotujemy partiami w wrzącej osolonej wodzie, od momentu gdy wypłyną około 3-4 minuty.
Najlepiej smakują polane śmietaną i posypane cukrem pudrem









4 komentarze:

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów