STAROPOLSKA BABA PARZONA
Przepis
na staropolską bakę wielkanocną, którą piecze się w moim domu od zawsze na
Święta Wielkanocne.
Przesiej
do naczynia 50 dag mąki, 10 dag rodzynek namocz w gorącej wodzie. Sparz obierz
i posiekaj 5 dag migdałów. Przygotuj 5 dag smażonej skórki pomarańczowej , 6
dag drożdży rozetrzyj staranie z łyżką cukru. Rozpuści w rondelku 10 dag masła
lub margaryny. Tłuszcz pozostaw do ostygnięcia. Zagotuj ¼ l mleka. Zalej nim
szklankę przesianej maki i rozetrzyj tak, aby niebyło grudek. Gdy masa
wystygnie dodaj drożdże, wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 5
żółtek utrzyj ze szklanka cukru na gładką masę, dodaj do wyrośniętego rozczynu.
Wsyp resztę mąki. Staranie wyrabiaj ciasto, wybijając je ręką, aby było pulchne
i puszyste. Gdy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza i ciasto zacznie odchodzić
od ręki, wlewaj powoli stopiony tłuszcz i dalej wyrabiaj. Dodaj części bakalii
(resztę pozostaw do dekoracji), szczyptę soli i cukier waniliowy staranie
wymieszaj. Wyrobione ciasto nałóż do formy, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz godzinę. Ostudzoną babę polej lukrem i
udekoruj resztą bakalii.
Bardzo apetyczne zdjęcia. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie przepisy z rodzinną tradycją:) Baba wspaniała!
OdpowiedzUsuńdobrze, że propagujecie też tradycyjne przepisy
OdpowiedzUsuń