BABKA
Zbliżają się Święta Wielkanocne, podczas których nie
może zabraknąć babki. Chociaż tradycyjna baba wielkanocna jest drożdżowa, moja
babka przygotowana jest z proszku do pieczenia ale jest równie smaczna i przede
wszystkim ekspresowa.
SKŁADNIKI
Ciasto
2
szklanki mąki pszennej
0,5
szklanki mąki ziemniaczanej
1,5
szklanki cukru
3
jajka
125
g masła
2
łyżki śmietany 18 %
2
łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier
Łyżka
kwaśnej śmietany
4-5
łyżek cukru pudru
parę
kropel ulubionego aromatu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
Białka
oddzielić od żółtek z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem
na puszystą masę Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać
masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki i
proszek do pieczenia, miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie
się połączyły. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i
delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto
piec około 45 minut w temperaturze 180 C.
Lukier
Cukier
puder dokładnie wymieszać ze śmietaną i polukrować nim babkę.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńOlu, jaka puszysta i delikatna, piękne zdjęcia !
OdpowiedzUsuńDzikęki ;)
UsuńUwielbiam babki i ekspresowe przepisy!.
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja ;)
UsuńPyszności! A jaka kształtna i puszysta..
OdpowiedzUsuńSame pysznosci.Nie moge doczekac sie ,kiedy bede piec na swieta.👍
OdpowiedzUsuń