SERNIK
grudnia 28, 2013
4
bakalie
,
biały ser
,
Boże Narodzenie
,
KRUCHE CIASTO
,
kwaśna śmietana
,
sernik
,
Święta
Wilgotny,
puszysty, dekoracyjny, smaczny sernik. Mocno pachnący wanilią, rozpływa się w
ustach.
Ciasto:
40 dag mąki
20 dag masła
szklanka cukru pudru
szklanka cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka
Sernik:
1,5 kg białego sera
(najlepiej trzykrotnie zmielonego)
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
laska wanilii
2 budynie waniliowe
(jeżeli używamy budyniu z cukrem, wtedy należy użyć mniej zwykłego cukru)
2 jajka
Opcjonalnie bakalie
(zalać gorąca wodą i pozostawić na około godzinę następnie odsączyć )
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Mąkę
przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w
drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą
gładką masę. Z odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski
paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy.
Sernik:
Białka (2 z sernika i
dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować
z cukrem oraz cukrem waniliowym. Wanilie przeciąć na połowę wyskrobać ziarenka
i dodać do masy jajecznej wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do sera
dodać masę jajeczną, budyń i bakalie (budyniem można posypać bakalie
zapobiegnie to ich opadaniu na dno) wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z
białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć.
Wykonanie:
Na ciasto wylać masę
serową na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciast.
Sernik piec w
nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. gotowy sernik
polukrować.
Jaki kolorowy ten serniczek, pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńTaki kolorowy to tylko na święta:)
UsuńMniam, napakowany pysznościami :)
OdpowiedzUsuńOj tak jest bardzo smaczny
Usuń