CIASTO HERBACIANE
Puszyste ciasto, delikatnie pachnące herbatą mimo
mocnego naparu, smak herbaty jest niemal niewyczuwalny. Ciasto o pięknym
karmelowym kolorze, niestety nie udało się uchwycić tego koloru na fotkach.
Składniki forma( 25
cm x 10 cm )
2
szklanki mąki pszennej
1,5
szklanki cukru
3
jajka
125
g masła
2
łyżki śmietany 18 %
2
łyżeczki proszku do pieczenia
pół
szklanki mocnego naparu z herbaty
Sposób
przygotowania
Białka
oddzielić od żółtek z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem
na puszystą masę. Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać
masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia
i zimny napar z herbaty cały czas miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki
dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną pianę z
białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać
ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu
ciasto polukrować
też ostatnio upiekłam herbaciane ale pierniczki:D świetne w smaku:d
OdpowiedzUsuńPrzyzna że ciasto z herbatą ma ciekawy smak
Usuńsuper pomysł, świetne dla herbacianych smakoszy :)
UsuńPozdrawiam
Ja przygotowuję babkę herbacianą, takie ciasta są aromatyczne i wilgotne :)
Usuń