CIASTO BUDYNIOWO JABŁKOWE POD BEZĄ
Ciasto
podobne do placka z malinami który robiłam według przepisu siostry Anieli. W dzisiejszej wersji
zmieniłam kolejności warstw, na kruche ciasto wylałam budyń waniliowy, i na
wierzchu ułożyłam jabłka posypane letko cynamonem a pod koniec pieczenia na ciasto
wyłożyłam sztywną pianę z białek. Budyń gdy już całe ciasto dobrze wystygnie ma
smak kremu, a kwaśne jabłka w raz z bezą świetnie zaostrzają smak słodkiego
kremu budyniowego.
Składniki (na
formę 20 x 20cm)
Ciasto
30 dkg mąki
15 dkg masła
1 szklanka cukru pudru
15 dkg masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
3 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
3 żółtka
Masa Budyniowa
1 litr mleka
4 torebki budyniu waniliowego z cukrem
1 litr mleka
4 torebki budyniu waniliowego z cukrem
5
dużych jabłek
cynamon
Beza
3 białka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki cukru
WYKONANIE
Mąkę
przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych
kawałkach. Dodać żółtka, proszek do pieczenia śmietanę, wszystkie składniki
zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie ciasto rozwałkować. Tak
przygotowanym ciastem wyłożyć spód blachy. Ciepłym
budyniem zalać ciasto, na nim ułożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka i
posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około
50-60 minut. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną i
ubijać jeszcze około 2-3 minuty. Na 15 przed końcem pieczenia na jabłka wyłożyć
beze i piec aż się zarumieni. Ciasto po upieczeniu zostawić w piekarniku z
uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Ciasto musi być zimne aby dobrze się
kroiło, najlepiej odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Bardzo lubię to połączenie w cieście,pyszne,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTakie proste ciasta są najsmaczniejsze również Pozdrawiam
Usuńwygląda ciekawie. pychota!
OdpowiedzUsuńDziękuje. Najbardziej zadowolona jestem z bezy, bo z moim piekarnikiem nie zawsze się udaje
Usuń