PLACEK Z OWOCAMI I BUDYNIEM WEDŁUG SIOSTRY ANIELI
Bardzo proste szybkie oraz uniwersalne ciasto kruche.
W oryginalnym przepisie użyte są jabłka, ja już robiłam to ciasto z różnymi owocami i zawsze jest smaczne, a budyń w tym cieście smakuje jak krem
SKŁADNIKI:
50 dkg mąki
25 dkg masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
2 żółtka
Dowolne owoce
Budyń:
1 litr mleka
4 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie połowę ciasta rozwałkować. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód prostokątnej blachy.
Owoce, rozłożyć równo na cieście. Ugotować budyń. Ciepłym budyniem zalać warstwę owoców. Przykryć kolejną warstwą ciasta.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około 50 minut. Ciasto jest gotowe, gdy zarumieni się na złoty kolor. Po wystygnięciu można je udekorować lukrem, cukrem pudrem lub konfiturą.
50 dkg mąki
25 dkg masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
2 żółtka
Dowolne owoce
Budyń:
1 litr mleka
4 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie połowę ciasta rozwałkować. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód prostokątnej blachy.
Owoce, rozłożyć równo na cieście. Ugotować budyń. Ciepłym budyniem zalać warstwę owoców. Przykryć kolejną warstwą ciasta.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około 50 minut. Ciasto jest gotowe, gdy zarumieni się na złoty kolor. Po wystygnięciu można je udekorować lukrem, cukrem pudrem lub konfiturą.
Uwielbiam taki placek :)
OdpowiedzUsuńOoo, spodziewałam się tu metrowego przepisu - jak to zwykle bywa w przypadku siostry Anieli - a tu taka niespodzianka. Smakowite i łatwe do zrobienia, chyba muszę je wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńA ile soli, bo w składnikach nie ma podane?
OdpowiedzUsuńBudyń z podanych proporcji wychodzi za gęsty, nie rozlewa się na owocach, przy rozprowadzaniu owoce rozsuwają się ku bokom ciasta.
OdpowiedzUsuńBudyń do tego rodzaju ciasto powinien być gęsty aby nie wypływał podczas porcjowania. Jeszcze nigdy owoce mi się nie "rozsuwały" Dołączam link z kolejnym ciastem z tego przepisu, które było równie smaczne
Usuńhttp://rarossa.blogspot.com/2014/10/kruche-ciasto-z-budyniem-i-jabkami.html
u mnie też był za gęsty, ale dlatego że zrobiłam go wcześniej i zdążył stęgnąć... i też nie chciał się rozsmarować:/ więc, tak jak w przepisie, trzeba go robić na samym końcu
UsuńKochana, probuje! :) Juz sie rumieni w piekarniku, zostalo 5 min. Pachnie oblednie! Trzymaj kciuki, bo to moje 1-wsze ciasto ever!
OdpowiedzUsuńMam nadzieje że ciacho smakowało:)
UsuńWyglada smakowicie
OdpowiedzUsuńChyba sprobuje je upiec
Upiekł się i jest przepyszny. Cieszy mnie prostota tego przepisu.
OdpowiedzUsuń