F
Print Friendly and PDF

16.08.2013

PLACEK Z OWOCAMI I BUDYNIEM WEDŁUG SIOSTRY ANIELI






Bardzo proste szybkie oraz uniwersalne ciasto kruche.
oryginalnym przepisie użyte są jabłka, ja już robiłam to ciasto z różnymi owocami i zawsze jest smaczne, a budyń w tym cieście  smakuje jak krem



SKŁADNIKI:
50 dkg mąki
25 dkg masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
2 żółtka

Dowolne owoce

Budyń:
1 litr mleka
4 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie połowę ciasta rozwałkować. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód prostokątnej blachy.
Owoce, rozłożyć równo na cieście. Ugotować budyń. Ciepłym budyniem zalać warstwę owoców. Przykryć kolejną warstwą ciasta.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około 50 minut. Ciasto jest gotowe, gdy zarumieni się na złoty kolor. Po wystygnięciu można je udekorować lukrem, cukrem pudrem lub konfiturą.



Filmik z oryginalnym wykonaniem ciasta




10 komentarzy:

  1. Ooo, spodziewałam się tu metrowego przepisu - jak to zwykle bywa w przypadku siostry Anieli - a tu taka niespodzianka. Smakowite i łatwe do zrobienia, chyba muszę je wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ile soli, bo w składnikach nie ma podane?

    OdpowiedzUsuń
  3. Budyń z podanych proporcji wychodzi za gęsty, nie rozlewa się na owocach, przy rozprowadzaniu owoce rozsuwają się ku bokom ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń do tego rodzaju ciasto powinien być gęsty aby nie wypływał podczas porcjowania. Jeszcze nigdy owoce mi się nie "rozsuwały" Dołączam link z kolejnym ciastem z tego przepisu, które było równie smaczne
      http://rarossa.blogspot.com/2014/10/kruche-ciasto-z-budyniem-i-jabkami.html

      Usuń
    2. u mnie też był za gęsty, ale dlatego że zrobiłam go wcześniej i zdążył stęgnąć... i też nie chciał się rozsmarować:/ więc, tak jak w przepisie, trzeba go robić na samym końcu

      Usuń
  4. Kochana, probuje! :) Juz sie rumieni w piekarniku, zostalo 5 min. Pachnie oblednie! Trzymaj kciuki, bo to moje 1-wsze ciasto ever!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje że ciacho smakowało:)

      Usuń
  5. Wyglada smakowicie
    Chyba sprobuje je upiec

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekł się i jest przepyszny. Cieszy mnie prostota tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów