TORT PRAGA
Przysmak mający swe korzenie w Rosji receptury Czeskiego cukiernika Tort Praga.
Pyszne wilgotne ciasto kakaowe, i to co najlepsze w tym torcie to rewelacyjny
rozpływający się w ustach krem na bazie mleka skondensowanego, które uwielbiam
szczególnie z tubki, i właśnie takie użyłam do kremu. Tort jest rewelacyjny
w smaku i na pewno przypadnie do gustu małym jaki dużym łasuchom.
Ciasto:
5
jajek 150 g cukru
120
g mąki pszennej
2
łyżki kakao
35
g masła roztopionego i wystudzonego
1
łyżeczka proszku dopieczenia
Krem:
2
żółtka
20
ml wody
130
g mleka skondensowanego słodzonego
200
g masła
10
g kakao
Polewa
czekolada
Ciasto:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, masę. Białka ubić
na sztywno, dodać masę z żółtek i delikatnie wymieszać. Do masy delikatnie
dodać przesianą mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia. Wlać masło i delikatnie
wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę delikatnie przelać do
foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 180 C przez około 25 minut.
Krem: Żółtka podgrzać razem z wodą oraz mlekiem skondensowanym, chwile podgotować aż składniki zaczną się gotować następnie przestudzić. Masło utrzeć mikserem, do utartego masła dodawać po łyżce chłodną masę, cały czas miksując. Dodać kakao i zmiksować.
Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Wystudzony
blat przekroić na 3 równe części. Pierwszy blat ciasta posmarować połową kremu,
przykryć drugim blatem ciasta, posmarować resztą kremu, przykryć ostatnim
blatem ciasta. Tort polać rozpuszczoną czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz