JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Deser dla fanów różków francuskich z jabłkiem do
których i ja się zaliczam, szybiki w przygotowaniu, w sam raz na jesienne
wieczory
Ciasto francuski
jabłko ( najlepiej twarde)
cynamon
można dodać także dżem, rodzynki
jajko
2-3 łyżki mleka
Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne, z ciasta
francuskiego wyciąć taki kwadrat aby rogi ciasta stykały się na czubku jabłka. Jabłko
umieścić na środku ciasta, oprószyć cynamonem do dziurki jabłka włożyć dżem,
rodzynki (osobiście wole bez dodatków) rogi ciasta sklejać na czubku tak aby jabłko
było całe zakryte ciastem. Jajko wymieszać z mlekiem, posmarować ciasto. Piec w
nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz