PĄCZKI KRĘCONE

 

Pączki-kręcone

Pączki kręcone inaczej zwane koreańskie, o oryginalnym wyglądzie co prawda bez nadzienia ale równie smaczne jak tradycyjne.


pączki

1 kg mąki pszennej
60 g masła
40 g cukru
2 szklanki  mleka
2 jajka
50g drożdży

8 łyżek cukru

olej do smażenia – 500ml

Przygotowanie:
Łyżkę cukru, drożdże, 0,5 szklanki letniego mleka, 2 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do miski z rozczynem dodajemy ciepłe mleko, roztopione masło, mąkę, jajka i wyrabiamy ciasto. Wyrobione przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 30 równych kawałków. Z każdego kawałka rolujemy wałeczek, i kręcimy na wzór warkocza 😉

Zakręcone pączki układamy na stolnicy i przykrywamy ściereczką, żeby podwoiły swoją objętość. Smażymy na rozgrzanym oleju około 2 minuty z każdej strony.

Gotowe pączki posypujemy cukrem
Smacznego!


Pączki-koreańskie



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com