PĄCZKI KRĘCONE
Pączki kręcone inaczej zwane koreańskie, o oryginalnym wyglądzie co prawda bez nadzienia ale równie smaczne jak tradycyjne.
1 kg mąki pszennej
60 g masła
40 g cukru
2 szklanki mleka
2 jajka
50g drożdży
8 łyżek cukru
olej do smażenia – 500ml
Przygotowanie:
Łyżkę cukru, drożdże, 0,5 szklanki letniego mleka, 2 łyżki mąki mieszamy i
odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski z
rozczynem dodajemy ciepłe mleko, roztopione masło, mąkę, jajka i
wyrabiamy ciasto. Wyrobione przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto w
ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 30 równych kawałków. Z
każdego kawałka rolujemy wałeczek, i kręcimy na wzór warkocza 😉
Zakręcone
pączki układamy na stolnicy i przykrywamy ściereczką, żeby podwoiły swoją
objętość. Smażymy na rozgrzanym oleju około 2 minuty z
każdej strony.
Gotowe pączki posypujemy cukrem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz