TORT WIŚNIOWY
Tort
wiśniowy podobny do Szwarcwaldzkiego czyli biszkopt
kakaowy, bita śmietana, wiśnie i czekolada. Idealne połączenie smaków, must
have każdego lata.
SKŁADNIKI
Biszkopt
(tortownica 22 cm)
5 jajek
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
Bita śmietana
800 ml śmietany 36 % schłodzonej
Cukier waniliowy
Galaretka krystaliczna rozpuszczona w ½ szklanki gorącej
wody
Poncz
500 g wiśni wydrylowanych (plus
parę wiśni do dekoracji)
3 łyżki cukru
Kieliszek alkoholu
50g czekolady deserowej
Wiśnie zasypać cukrem i zalać alkoholem pozostawić na24
godziny aby puściły sok. Po tym czasie wiśnie odcedzić do ponczu dodać ¾
szklanki przegotowanej wody ewentualnie dodać cukier
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt
Żółtka oddzielić
od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek
dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka,
nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie
wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do
pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze
160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt
pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić na cztery blaty.
Bita śmietana
Bitą
śmietanę ubić na sztywno Podkoniec ubijania wlać lekko tężejącą galaretkę oraz
cukier waniliowy i dokładnie połączyć składniki.
Pierwszy
blat ciasta nasączam wiśniówką i rozsmarować 1/3 kremówki, na
śmietanę wyłożyć 1/3 wiśni przykrywam drugim blatem, nasączam go
alkoholem smaruje kremówka wykładam 1/3 owoców, przykrywam ostatnim blatem.
Wstawić
do lodówki na 2-3 godziny aby stężał
Po
tym czasie tort otynkować pozostałą bitą śmietaną, na wierzchu udekorować
rozetkami z bitej śmietany na każdej rozetce położyć wiśnie. Tort posypać tartą
czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz