TORT WIELKANOCNY
Tort Wielkanocny, zdobiony czekoladowymi barankami oraz jajeczkami, z bitą śmietaną o smaku cytrynowym. To już kolejny po torcie z króliczkiem oraz torcie w cętki Wielkanocny tort w moim wykonaniu.
SKŁADNIKI: (tortownica 22cm)
Biszkopt
7
jajek
¾
szklanka cukru
szklanka
mąki pszennej
4
łyżki mąki ziemniaczanej
Masa
do przełożenia
600
ml śmietany 36%
galaretka
cytrynowa
szklanka
gorącej wody
Masa
do dekoracji
400
ml śmietany 36%
galaretka
krystaliczna
szklanka
gorącej wody
Dodatki
Czekoladowe baranki oraz jajeczka
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA
Biszkopt
Żółtka
oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z
białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym
żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie
wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia,
boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec
w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio
po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę,
pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty.
Masa
do przełożenia
Galaretkę
cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę
ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować jeszcze przez
chwile aby składniki się połączyły.
Śmietanę
cytrynową przełożyć każdy blat biszkoptu, tworząc tort i wstawić naokoło 30
minut do lodówki.
Masa
do dekoracji
Galaretkę
krystaliczną rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować.
Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować
jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły.
Schłodzony
tort posmarować śmietaną, udekorować barankami oraz jajeczkami, wstawić do
lodówki.
Tort
przechowywać w lodówce
Smacznego
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz