TORT SERCE Z CIASTA KRUCHEGO


tort-serce-z-kruchego-ciasta


Małe serduszka z kruchego ciasta w stylu  number cake idealnie sprawdzą się na Walentynki.




walentynki



Składniki:

Ciasto kruche:
370 g mąki pszennej
75 g cukru pudru
łyżka śmietany 18%
łyżeczka proszku do pieczenia
190 g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli

 500ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2- 3 łyżki cukru
cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat
250 g masła

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, masło, żółtko oraz proszek do pieczenia z składników zagnieści ciasto, i włożyć na godzinę do zamrażalki.

Schłodzone ciasto rozwałkować najlepiej na pergaminie na którym będą pieczone serca na grubość ok. 4 mm przenieś na blaszkę i wycinaj ostrym  nożem np .z  szablonu serca,  w środku wyciąć  mniejsze serce np. foremką. Z pozostałego ciasta można wyciąć małe ciasteczka które posłużą za dekoracje serduszek

Blaszkę z serduszkami wstawić do piekarnika i piec w 180ºC. około 13 – 15 minut do zarumienionych brzegów.


Krem:

Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby nie powstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.


Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.


Wykonanie
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Krem wycisnąć na kruchy blat i przykryć kolejnym blatem, na niego wycisnąć krem. Udekorować np. ciasteczkami oraz miętą, bezikami, makaronikami




serce-number-cake


tort-na-walentynki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Copyright © 2014 RAROSSA , Blogger
rarossa.blogspot.com