TORT SERCE Z CIASTA KRUCHEGO
Małe serduszka z kruchego ciasta w stylu number cake
idealnie sprawdzą się na Walentynki.
Składniki:
Ciasto kruche:
370 g mąki
pszennej
75 g cukru
pudru
łyżka śmietany
18%
łyżeczka
proszku do pieczenia
190 g zimnego
masła
1 żółtko
szczypta soli
500ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2- 3 łyżki cukru
cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat
250 g masła
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól, cukier, masło, żółtko oraz proszek do pieczenia z składników zagnieści
ciasto, i włożyć na godzinę do zamrażalki.
Schłodzone ciasto rozwałkować najlepiej na
pergaminie na którym będą pieczone serca na grubość ok. 4 mm przenieś na
blaszkę i wycinaj ostrym nożem np .z szablonu
serca, w środku wyciąć mniejsze serce np. foremką. Z pozostałego ciasta
można wyciąć małe ciasteczka które posłużą za dekoracje serduszek
Blaszkę
z serduszkami wstawić do piekarnika i piec w 180ºC. około 13 – 15 minut do
zarumienionych brzegów.
Krem:
Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka
dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym.
Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby
nie powstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą
zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego
wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch i cały czas miksując
stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już
gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać
się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Krem wycisnąć na kruchy blat i przykryć kolejnym blatem, na niego wycisnąć krem. Udekorować np. ciasteczkami oraz miętą, bezikami, makaronikami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz