KAPUSTA WIGILIJNA Z OLEJEM LNIANYM


Kapusta z olejem lnianym



Kapusta z olejem lnianym podczas kolacji Wigilijnej w moim domu najszybciej znika ze stołu. To właśnie olej lniany nadaje jej nie powtarzalny smak, a aromat, który wydobywa się z niej podczas jej gotowania od zawsze kojarzy mi się z Wigilią- pewnie dlatego że,  przygotowywana jest tylko raz w roku specjalnie na Wigilie.


Bigos-z-olejem-lnianym

SKŁADNIKI

1 kg kapusty kiszonej
15 dkg suszonych grzybów
150 ml oleju lnianego
2 cebule, pokrojone w kostkę i podsmażone
Sól, pieprz do smaku
łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE
Grzyby umyć a następnie namoczyć i odstawić na noc, po czym drobno pokroić (wodę, w której się moczyły, nie wylewać można ją dodać do kapusty) Kapustę dokładnie wypłukać  w zimnej wodzie, i pokroić. Następnie kapustę wymieszać z grzybami oraz podsmażoną cebulą. Do garnka wlać olej lniany, dodać kapustę, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Podczas duszenia do kapusty dolewać wodę w której moczyły się  grzyby. Do miękkiej kapusty dodać zasmażkę, przygotowaną  z łyżki oleju i mąki pszennej. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy jeszcze przez chwilę.

Kapusta-Wigilijna

1 komentarz:

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com