F
Print Friendly and PDF

04.07.2015

SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO


JAGODOWIEC NA ZIMNO


Ciasto w sam raz na panujące upały, przygotowuje się je bardzo szybko i równie błyskawicznie znika z talerzyka :) mega orzeźwiające.


SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO


SKŁADNIKI
Biszkopt lub paczka biszkoptów (forma 22 x 22 cm)
MASA JAGODOWA
1,5 szklanki jagód
500 ml jogurtu naturalnego
250 g serka waniliowego
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
¾ szklanki gorącej wody

GALARETKA
szklanka jagód
2 galaretki cytrynowe

SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO

Masa jagodowa
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie odstawić do przestygnięcia.
Jagody zblędować, ja jagody po zmiksowaniu przecedzam przez sitko i dodaję do reszty składników sam sok (wtedy masa jest gładka ale nie nie jest to konieczne). Do jogurtu, serka oraz cukru dodać zmiksowane jagody i przestudzoną żelatynę wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawić aby masa delikatnie zaczęła gęstnieć.  Na dno formy wyłożyć biszkopty i na nie przelewać tężejącą masę,wstawić do lodówki.

Galaretka
Jagody zblędować, przecedzić przez sitko. Sok jagodowy uzupełnić taką ilością wody aby płynu razem było 1 litr. Sok z wodą zagotować, w tym rozpuścić galaretkę odstawić do chwili aż zacznie żelować wtedy zalać nią masę jagodową. Przechowywać w lodówce.
Smacznego.

JAGODOWIEC NA ZIMNO


JAGODOWIEC NA ZIMNO

15 komentarzy:

  1. Świetne ciacho! I te kolory - cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, idealnie pokrojone i ten apetyczny fioletowy kolor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za miłe słowa. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ale jagodowo i pięknie u Ciebie- to ciacho jest cudne, mam słoik jagód i zastanawiam się co wykombinować:) Dzięki Tobie mam dwie opcje: pyszne jagodzianki i piękny jagodowiec:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mariola nie wierze, kto jak kto, ale Ty nie wiesz co zrobić z jagodami? :) ale zachęcam do wypróbowania tych przepisów:)

      Usuń
  4. wzglada pieknie, dzielo sztuki!

    OdpowiedzUsuń
  5. a to co zostanie w sitku to wyrzucic? ( chodzi mi o galaretke) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretkę można zrobić prędzej, i zblendowane owoce dodać do masy jagodowej.

      Usuń
  6. Serek waniliowy to homogenizowany czy biały?Można sprecyzować?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów