SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO
lipca 04, 2015
15
BISZKOPT
,
galaretki cytrynowe
,
JAGODOWIEC NA ZIMNO
,
JAGODY
,
jogurt naturalny
,
serek homogenizowany
,
SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO
,
żelatyna
Ciasto w sam raz na panujące upały, przygotowuje się je bardzo szybko i równie błyskawicznie znika z talerzyka :) mega orzeźwiające.
SKŁADNIKI
Biszkopt lub paczka biszkoptów (forma 22 x 22 cm)
MASA JAGODOWA
1,5 szklanki jagód
500 ml jogurtu naturalnego
250 g serka waniliowego
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
¾ szklanki gorącej wody
GALARETKA
szklanka jagód
2 galaretki cytrynowe
Masa jagodowa
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie odstawić do przestygnięcia.
Jagody zblędować, ja jagody po zmiksowaniu przecedzam przez sitko i dodaję do reszty składników sam sok (wtedy masa jest gładka ale nie nie jest to konieczne). Do jogurtu, serka oraz cukru dodać zmiksowane jagody i przestudzoną żelatynę wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawić aby masa delikatnie zaczęła gęstnieć. Na dno formy wyłożyć biszkopty i na nie przelewać tężejącą masę,wstawić do lodówki.
Galaretka
Jagody zblędować, przecedzić przez sitko. Sok jagodowy uzupełnić taką ilością wody aby płynu razem było 1 litr. Sok z wodą zagotować, w tym rozpuścić galaretkę odstawić do chwili aż zacznie żelować wtedy zalać nią masę jagodową. Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńI takie jest :)
UsuńŚwietne ciacho! I te kolory - cudo :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPięknie wygląda, idealnie pokrojone i ten apetyczny fioletowy kolor :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe słowa. Pozdrawiam
UsuńJakie śliczne ciacho:)
OdpowiedzUsuńDziękuje
UsuńAle jagodowo i pięknie u Ciebie- to ciacho jest cudne, mam słoik jagód i zastanawiam się co wykombinować:) Dzięki Tobie mam dwie opcje: pyszne jagodzianki i piękny jagodowiec:)
OdpowiedzUsuńMariola nie wierze, kto jak kto, ale Ty nie wiesz co zrobić z jagodami? :) ale zachęcam do wypróbowania tych przepisów:)
Usuńwzglada pieknie, dzielo sztuki!
OdpowiedzUsuńaż się zaczerwieniłam :)
Usuńa to co zostanie w sitku to wyrzucic? ( chodzi mi o galaretke) :)
OdpowiedzUsuńGalaretkę można zrobić prędzej, i zblendowane owoce dodać do masy jagodowej.
UsuńSerek waniliowy to homogenizowany czy biały?Można sprecyzować?
OdpowiedzUsuń