F
Print Friendly and PDF

24.12.2014

RAFAELLO

RAFAELLO


Puszysty biszkopt, nasączony likierem kokosowym, delikatnym kremem z dodatkiem białej czekolady, która idealnie komponuje się z wiórkami kokosowymi


RAFAELLO


SKŁADNIKI (forma 24 x 24 cm)

Biszkopt

6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

800 ml śmietany 30%

2 tabliczki białej czekolady

cukier waniliowy

łyżeczka żelatyny

200 g  wiórków kokosowych

Sposób  przygotowania:

Biszkopt:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min.

Krem:

Czekoladę roztopić, żelatynę  zalać 5 łyżkami goręcej wody dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Śmietanę  ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać roztopioną czekoladę oraz wiórki, cukier waniliowy oraz żelatynę wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Przestudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty, każdy nasączyć likierem kokosowym. Krem podzielić na 3 części i posmarować nim każdy blat. Na wierzchu posypać wiórkami kokosowymi .


RAFAELLO








4 komentarze:

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów