MURZYNEK
Smaczne
puszyste i wilgotne ciasto, które zawsze się udaje.
składniki
2
szklanki mąki
1,
5 szklanki cukru
3
łyżki kakao
250
g kostka masła
2
łyżeczki proszku dopieczenia
torebka
cukru waniliowego
4 jajka
Wykonanie
Masło,
cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 5
min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół
szklanki masy (polewa). Do reszty dodać mąkę, proszek dopieczenia i pianę z
białek. Wlać ciasto do formy. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku w
temperaturze 190 C gorące ciasto polać
polewą.
Wspaniałe ciasto, uwielbiam murzynka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Również przepadam za tym ciachem :)
UsuńPyszne ciacho ,od niego zaczynałam moje pieczenie ,dawno,dawno temu.
OdpowiedzUsuńChyba wszyscy swoje przygody z pieczeniem zaczynają od murzynka :)
Usuńjaka duża ma być forma na murzynka?:P
OdpowiedzUsuńBosko sie prezentuje 😍😍😍😱
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤