SERNIK Z MAKIEM
Ulubiony
sernik mojej mamy, w cukierni w której swego czasu mama go kupowała nazywał się
Sernik Kapitański. Zawsze zastanawiałam się skąd ta nazwa, w internecie co prawda
można spotkać się z sernikiem o tej nazwie, ale ciasta te są bez maku i znacznie
różnią się od tego który ja pamiętam z dzieciństwa.
W smaku podobny smak do sernika z makiem, lecz cały urok tego smakołyku to kleksy
maku w serniku i kolorowe bakalie.
SKŁADNIKI: (forma
20x20)
Ciasto:
30 dag mąki
15 dag masła
0,75 szklanka cukru pudru
0,75 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka
Sernik:
1
kg białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego)
szklanka cukru
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe (jeżeli używamy budyniu z
cukrem, wtedy należy użyć mniej zwykłego cukru)
2 jajka
Opcjonalnie bakalie (zalać gorąca wodą i pozostawić na
około godzinę następnie odsączyć )
Masa
makowa:
50
dag maku
20-30
dag cukru
4
białka
5
dag masła (stopionego)
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i
masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę
zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tak przygotowanym ciastem
wyłożyć spód blachy.
Sernik:
Białka
(2 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka (+ 4 żółtka z masy makowej) zmiksować z cukrem
oraz cukrem waniliowym. Do sera dodać masę jajeczną, budyń i bakalie (budyniem można
posypać bakalie zapobiegnie to ich opadaniu na dno) dokładnie wymieszać, na końcu
dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć.
Masa makowa:
Mak
zalewamy wodą i gotujemy około godziny na małym ogniu. Po godzinie
gotowania mak przekładam na sitko i odsączam pozostałej wody. Następnie 3 razy
przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak dokładnie ucieram z
cukrem, dodaje masło, bakalie oraz sztywną pianę z białek i wszystkie
składniki, dokładnie mieszam.
Wykonanie:
Na
cieście na przemiennie pasami układać ser i mak, następna warstwę układać w ten
sposób aby gdzie na poprzedniej warstwie był ser ułożyć mak, i tak powtarzać do
wykończenia składników.
Sernik
piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. gotowy sernik polukrować.
Super połączenie i właśnie dla takich wypieków nie mogę doczekać się świąt :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne potrawy
Ja również ze względu na takie ciasta lubię święta
UsuńUwielbiam seromak! :D Zawsze gości u mnie na Święta :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu tego ciasta największą zwolenniczką jest mama, ale i ja również nim nie pogardzę:)
Usuń