F
Print Friendly and PDF

20.11.2013

CIASTO CYTRUSOWE


                                                                                                              






Szybkie łatwe do zrobienia ciasto, na przekór obecnej porze roku pachnące wiosenną świeżością.
  


Składniki forma( 25 cm x 10 cm )
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
3 jajka
125 g masła
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
parę kropel aromatu cytrynowego
Starta skórka z ulubionych  cytrusów, ja użyłam;
1 łyżeczka startej skórki cytryny
1 łyżeczka startej skórki z limonki
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

Polewa
Szklanka jogurtu naturalnego
1-2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
aromat cytrynowy
łyżeczka mieszanki skórek z cytrusów

Owoce dokładnie umyci wyparzyć a następnie zetrzeć skórkę na tarce (można także zetrzeć skórkę  pozostałą po owocach)



Ciasto
Białka oddzielić od złotek z białek ubić sztywną pianę żółtka zmiksować z cukrem  na puszystą masę  Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować,       następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia oraz  starte skórki z cytrusów aromat cytrynowy i miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły.Na końcu dodać sztywną    pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec          około  45 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto wystudzić i polać polewą.

Polewa
Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Do jogurtu dodać cukier, puder oraz parę  kropel aromatu dokładnie wymieszać, połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Tężejącą polewą polać zimne ciasto a następnie udekorować skórkami z cytrusów.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów