CIASTO CYTRUSOWE
Szybkie
łatwe do zrobienia ciasto, na przekór obecnej porze roku pachnące wiosenną świeżością.
Składniki
forma( 25 cm x 10 cm )
Ciasto
2
szklanki mąki pszennej
1,5
szklanki cukru
3
jajka
125
g masła
2
łyżki śmietany 18 %
2
łyżeczki proszku do pieczenia
parę
kropel aromatu cytrynowego
Starta
skórka z ulubionych cytrusów, ja użyłam;
1
łyżeczka startej skórki cytryny
1
łyżeczka startej skórki z limonki
1
łyżeczka startej skórki z pomarańczy
Polewa
Szklanka
jogurtu naturalnego
1-2
łyżki cukru pudru
1
łyżeczka żelatyny
aromat
cytrynowy
łyżeczka
mieszanki skórek z cytrusów
Owoce
dokładnie umyci wyparzyć a następnie zetrzeć skórkę na tarce (można także zetrzeć skórkę pozostałą po owocach)
Ciasto
Białka
oddzielić od złotek z białek ubić sztywną pianę żółtka zmiksować z cukrem na
puszystą masę Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i
śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia
oraz starte skórki z cytrusów aromat cytrynowy i miksować jeszcze około 3
minuty aby składniki dokładnie się połączyły.Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki
przelać ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto
wystudzić i polać polewą.
Polewa
Żelatynę
rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Do jogurtu dodać cukier, puder oraz parę kropel aromatu dokładnie wymieszać, połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Tężejącą
polewą polać zimne ciasto a następnie udekorować skórkami z cytrusów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz