USZKA WIGILIJNE
Wigilijne
uszka zawsze przygotowuje przy okazji lepienia pierogów, ponieważ używam tego
samego ciasta zarówno do pierogów jak i uszek, a i farsz jest ten sam. Poza tym
można je przygotować nieco wcześniej i zamrozić. A gdy nadejdzie Wigilia wrzucam
na gotującą się wodę. I już są gotowe do podania z barszczem.
Ciasto
50
dag mąki pszennej
1
jajko
2
łyżki oleju
około
szklanki ciepłej przegotowanej wody (dodajemy tyle wody ile zabierze mąka)
sól
Farsz
10
dag suszonych grzybów
2
łyżki masła
1
cebul
sól,
pierz
PRZYGOTOWANIE
Farsz
Grzyby
płuczemy następnie zalewamy letnią
przegotowaną wodą i odstawiamy na 2 godziny. Gotujemy do miękkości w tej samej
wodzie. Po ostudzeniu drobno siekamy. Drobno pokrojona cebulkę dusimy na maśle,
dodajemy posiekane grzybki, solimy i doprawiamy do smaku.
Ciasto
Wszystkie
składniki ciasta dokładnie zagniatamy, rozwałkowujemy na cienki placek,
wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nakładamy farsz na ciasto i lepimy uszka.
Innym
sposobem na lepienie uszek jest wykrojenie z ciasta małych
krążków np. małą szklanką lub kieliszkiem, na
środek nakładamy farsz, lepimy uszka tak jak pierogi następnie z pierożka sklejamy
oba rogi ciasta, i lekko wywijamy górną części uszka.
Gotujemy
w osolonej wodzie około 3 min od wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz