PIERNIK SUŁTAŃSKI
grudnia 14, 2014
4
bakalie
,
Krem grysikowy
,
PIERNIK SUŁTAŃSKI
,
Polewa
,
polewa czekoladowa
,
przyprawa do piernika
,
Rum
Ostatnio z wielkim zainteresowaniem śledzę losy bohaterów serialu Wspaniałe stulecie. Fascynuje mnie, życie dworu osmańskiego, panujące na nim obyczaje, choć niektóre, dla nich zwyczajne, dla nas mogą być nie do przyjęcia. Bo która kobieta zgodziła by się na to aby jej mąż, oprócz niej miał jeszcze równocześnie trzy żony J ale kto bogatemu zabroni. Niemniej nie zmienia to faktu że serial jest rewelacyjny. Więc gdy tylko w starych przepisach Babci, wypatrzyłam przepis na Piernik Sułtański, wiedziałam że muszę go zrobić. Piernik jest równie, bajeczny jak dwór osmański, a zarazem tajemniczy, dzięki rumowi, który idealnie komponuje się z miodem jak i przyprawami korzennymi. Słodycz tą przełamuje dżem z czarnej porzeczki.
SKŁADNIKI
CIASTO
15 dag miodu
20 dag masła
50 dag mąki
2 żółtka
4 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przypawa do piernika
KREM
8 łyżek kaszy manny
750 ml mleka
12 dag cukru
20 dag masła
10 dag cukru pudru
cukier waniliowy
PONADTO
40 dag dżem z czarnej porzeczki
25 dag bakalii
1-2 kieliszki rumu
polewa czekoladowa, lub roztopiona czekolada
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
Wszystkie składniki, zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Podzielić na cztery równe części, każdą część ciasta rozwałkować przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 10-15 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu ciasta wyjąć z formy i przestudzić.
Krem
Bakalie umyć, a następnie zalec zalać rumem.
Do rondla wlać 500 ml mleka zagotować. 250 ml mleka wymieszać z kaszą manną oraz cukrem, cukrem waniliowy i wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszać do czasu aż kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem, do masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem.
Do kremu dodać bakalie, podzielić go na dwie równe części
Pierwszy blat piernika posmarować połową kremu, przykryć kolejnym piernikowym ciastem, posmarować go dżemem porzeczkowym, na nim ułożyć ciasto, posmarować pozostałą częścią
kremu i przykryci ostatnim blatem ciasta, który polać roztopiona czekoladą lub polewą.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńMmm, znakomicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA serial zapowiada się ciekawie, też lubię takie historie :)
I równie pysznie smakuje:) Co do serialu to wciągnął mnie na maxa. I mimo iż z historii oraz dzięki internetowi wiem jakie będzie zakończenie, to i tak często zarywam noce aby obejrzeć na necie kolejny odcinek. W sumie mogli by zmienić godziny emisji na późniejsze kiedy już wrócę z pracy:):):)
UsuńMniam, przepiękne ciacho:)
OdpowiedzUsuń