CIASTKA PONCZOWE
Ciastka, które rozpływają się w ustach nasączone aromatycznym ponczem obowiązkowo
z dodatkiem alkoholu J. Pomimo ukrytych w nich % kojarzą
mi się ze szkołą podstawową za sprawą cukierni znajdującej się obok niej.
Cukiernia kusiła zapachem świeżo pieczonych ciast, nie sposób było obok niej
przejść obojętnienie, przy okazji nie wstępując na małe ciasteczko. Moim
ulubionym były dwa rodzaje ciastek ptysie z mega wielką ilością
najsmaczniejszej na świcie J bitej śmietany, oraz właśnie ciastka
ponczowe z kleksem wspomnianej śmietany, na które zapraszam.
SKŁADNIKI:
Na 14 sztuk
CIASTO
250
g mąki
15
g drożdży
15
g cukru
4
łyżki mleka
5
g soli
3
jajka
80
g stopionego masła
SYROP
360
g cukru
0,75
l wody
aromat
rumowy
kieliszek
alkoholu
Dodatkowo
400
ml śmietany 36%
2-3
łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Pokruszone
drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, letnim mlekiem oraz łyżką mąki
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło
stopić, odstawić do przestudzenia. Mąkę wymieszać z cukrem, solą dodać, a
następnie wyrośnięte drożdże. Dokładnie wymieszać. Wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto
powinno być sprężyste, dodać stopione masło i dalej wyrabiać do momentu aż
ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto powinno być dość luźne. Przykryć miskę
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło – powinno podwoić
swoją objętość. Po wyrośnięciu przebić ciasto pięścią. Nakładać do
połowy wysokości foremki. Przykryć ściereczka i odstawić do ponownego
wyrośnięcia na 30 min. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 °C
Przygotować
syrop:
W
rondlu zagotować wodę z cukrem, aromatem oraz alkoholem gotować aż cukier
zupełnie się rozpuści.
Ciastka
zanurzać 20 sekund w syropie następnie i ułożyć na kratce, żeby obciekły.
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gotową
śmietaną dekorować ciasteczka.
Smacznego
:)
Bardzo ciekawy przepis, a ciastka jak z bajki.. Procenty w nich kuszą:)
OdpowiedzUsuńChyba wszyscy mamy jakieś ciastkowe wspomnienia,bardzo fajne wzorki uzyskałaś ,super foremki i ciacha.
OdpowiedzUsuńCiekawy artykuł. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFajnie to wszystko zostało tu opisane.
OdpowiedzUsuń