PUSZYSTE PĄCZKI
Pączki
produkcji J
mojej mamy, są przepyszne puszyste długo zachowują świeżości. Natomiast przepis
zaczerpnięty z książki „Domowe ciasta i
ciasteczka”
SKŁADNIKI
50
dag mąki
5
dag (3 łyżki) cukru
6
dag margaryny
2
całe jaja i 3 żółtka
szklanka
mleka
5
dag drożdży
1/2
słoika powideł lub dżemu
1 łyżka octu lub spirytusu
szczypta
soli
50
dag tłuszczu do smażenia
cukier
puder do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Drożdże rozetrzeć z
odrobiną cukru, mąki i połową mleka (letniego). Rozczyn pozostawić w ciepłym
miejscu do wyrośnięcia. Całe jaja i żółtka ubić na parze z cukrem, dodać szczyptę soli.
Do
przesianej mąki dodać mleko, rozczyn, roztopiony tłuszcz, ubite jaja i ocet. Ciasto wyrabiać, aż będzie odchodzić od ręki. Pozostawić
w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte rozwałkować na grubość około 1 cm i wykroić
szklanką krążki. Na każdy krążek nałożyć powideł lub dżemu, przykryć drugim
krążkiem, docisnąć brzegi i ułożyć na stolnicy posypanej mąką. Pozostawić do
podrośnięcia.
Tłuszcz podgrzać do właściwej temperatury tzn.
takiej, w której wrzucony do rozgrzanego tłuszczu mały kawałek ciasta natychmiast
wypływa. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry.
Naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki zrumienią się przewrócić je na drugą
stronę i dosmażyć bez przykrycia. Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego tłuszczu
kawałek surowego ziemniaka.
Gotowe pączki wyjmować łyżką cedzakową,
osączyć z tłuszczu na bibule i posypać cukrem pudrem.
No to zajadamy,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOj było wczoraj co zajadać :)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńFajny blog więc nominuję Cię do Liebster Blog Award szczegóły: http://gogusiowo.blogspot.com/2014/03/nominacja-do-liebster-blog-award.html
Pozdrawiam:)