JAGODZIANKI



JAGODZIANKI


Zachęcam do wypróbowania moich jagodzianek. Przepis na te ciasto drożdżowe to w moim domu jest od zawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które proponuje jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania.


JAGODZIANKI


Ciasto:

1/2 kg mąki,
5 żółtek,
pół kostki margaryny,
ok 10 dag drożdży,
opakowanie cukru waniliowego,
pół szklanki cukru,
szklanka ciepłego mleka

Nadzienie:

1/2 litra jagód,
pół szklanki cukru,

 Rozczyn:

5 łyżek mleka, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki wymieszać odstawić w ciepłe miejsca na około 10 minut a by rozczyn ruszył.

JAGODZIANKI



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Masło rozpuścić , podgrzać mleko- ale tylko aby delikatnie było ciepłe. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, można ubijać na parze wtedy ciasto będzie bardziej delikatne w smaku.  Wszystkie składniki wsypać do miski dodać rozczyn i wyrabiać do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice, urywać małe kawałki ciasta i formować z nich placuszki na środek kłaść jagody następnie sklejać i formowacz w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować  jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone jagodzianki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.


JAGODZIANKI

2 komentarze:

  1. Super jagodzianki! Uwielbiam je, akurat dostałam trochę jagódek od babci, to biorę się do pracy :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Z jagodziankami mnóstwo pracy. Nie mnie jednak, nieważne jak bardzo bym się starała, takich jak moja mama robi nigdy nie stworzę :) Smak dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com