PANI WALEWSKA / PYCHOTKA

PANI-WALEWSKA-PYCHOTKA


Ciasto kuszące słodyczą przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, który nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Z delikatną bezą posypaną płatkami migdałowymi. 


PYCHOTKA


ki (forma35x20 cm)
Ciasto
15 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietany 18%
3 żółtka
2 łyżeczki proszku dopieczenia

Beza
5 białek (3 z ciasta + 2 z kremu)
szklanka cukru pudru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
15 g płatków migdałowych

500 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2- 3 łyżki cukru
cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat
250 g masła

PANI WALEWSKA



PRZYGOTOWANIE

Ciasto
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować dżemem porzeczkowym.

Beza
Z białek ubić sztywną piane, pod koniec ubijania dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Sztywną pianę z białek wyłożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 175 C. gotowe ciasto dokładnie wystudzi a następnie przeciąć na dwie równe części.    

Krem

Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.
Pierwszą części ciasto posmarować kremem i nakryć drugą. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Schłodzone ciasto zdecydowanie lepiej się porcjuje i smakuje.

PYCHOTKA

5 komentarzy:

  1. Pychotka - zawsze zachwyca :) Klasyka, która wiecznie trwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam już kilka razy o tym cieście, ale jeszcze nigdy nie robiłam. Muszę kiedyś spróbować, bo u Ciebie prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warto, bo jest naprawdę przepyszna :)

      Usuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com