SMERFNE CIASTO
Puszysty biszkopt oraz dwie warstwy bitej śmietany z dodatkiem cukierków Ice, oraz galaretki niebieskiej. Zachwyca smakiem jaki i piękną pastelową barwą.
SKŁADNIKI (forma 24 x 24 cm)
Biszkopt
3 jajka
0,5 szklanki cukru
o,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
Masa I
250 ml śmietany 36 %
2 galaretki niebieskie
szklanka gorącej wody
Masa II
250 ml śmietany 36%
½.szklanki.wody
300 g niebieskich landrynek (Ice)
łyżka żelatyny
2-3 łyżki cukru
Ponadto
parę kanek białej czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia.
Masa I
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do wystygnięcia. Gdy zaczną tężeć śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać tężejąca galaretkę, i miksować chwilę do połączenia. Na biszkopt wyłożyć śmietanę,i wstawić do lodówki.
Masa II
Do rondelka wsypać landrynki, zalać wodą ciągle mieszając powoli gotować, aż się rozpuszczą, zdjąć z ognia dodać cukier oraz żelatynę, dokładnie wymieszać aby się rozpuściły, odstawić do przestygnięcia. Gdy “galaretka landrynkowa" zacznie tężeć , śmietanę ubić na sztywno pod koniec powoli wlewać galaretkę i miksować aż śmietana z galaretką się połączą.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na poprzednią, ponownie wstawić do lodówki, przynajmniej na dwie godziny. Przed podaniem ciasto oprószyć startą czekoladą.
Smacznego
Takie ciasto zrobiłoby furrorę na urodzinach :D wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńFakt, idealne na urodziny, dziękuje za miłe słowa.
Usuńpięknie wygląda, ale sporo tych landrynek... czy cukier jeszcze jest konieczny?
OdpowiedzUsuńLandrynek jest sporo, ale to po to żeby nadać ciastu odpowiedni smak (charakterystyczny dla landrynek lodowych) oraz barwę. Cukier oczywiście można pominąć, lub gdy masa jest już ubita spróbować czy "słodkości" masy nam odpowiada i ewentualnie go dodać, ale wtedy zwykły cukier należy podmienić na cukier puder, który bardzo ładnie połączy się z gotową masą.
UsuńPiękne ciacho :) Pomysłowe ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje
UsuńCudowne ciasto, pięknie wygląda !!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńGdy byłam mała z mama często chodziłam do cukierni po lody smerfowe. Pani przepis przypomniał mi dzieciństwo :) Ciasto ma śliczny kolor, jak każdy smerfik :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/
Również pamiętam smak smerfnych lodów. Dziękuje za miłe słowa
UsuńA można zastąpić te landrynki miętusami? Ciasto super ale za bardzo nie lubie cukierków ice.
OdpowiedzUsuńA można zastąpić te landrynki miętusami? Ciasto super ale za bardzo nie lubie cukierków ice.
OdpowiedzUsuńPewnie że można zastąpić innymi landrynkami, w przypadku miętusów polecam ciasto miętusek - http://rarossa.blogspot.com/2016/07/ciasto-mietusek.html
Usuńgenialnie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje
UsuńWyglada super ! Moj syn ma niedługo 6 urodziny i tak sie zastanawiam czy te masy mozna byłoby użyć do tortu? ��
OdpowiedzUsuńDziękuje, z całą pewnością sprawdzi się to ciasto jako tort, masy są na bazie bitej śmietany, która idealnie pasuje do tortu
Usuń