NALEWKA MIĘTOWA


NALEWKA MIĘTOWA

Dzisiaj nie typowy przepis, bo głównymi składnikami są mięta i alkohol. Nalewka ma piękny, zielony kolor, orzeźwiający miętowy smak i zapach. Wspaniale gasi pragnienie w upalne, letnie dni (pije się ją rozcieńczoną z wodą mineralną z lodem).
Moc nalewki jak również jej słodycz regulować należy wg własnego uznania. Nalewka nie wymaga dojrzewania, można ją degustować od razu..  Przepis znalazłam na tej stronie

NALEWKA MIĘTOWA


Składniki:

Pęczek świeżych liści mięty pieprzowej
0,5 litra spirytusu
0,75 litra wody
0,30 kg cukru.

Wykonanie:

Czyste liście mięty mieścić w szklanym naczyniu, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i ustawić na 8 - 10 dni w ciemnym miejscu. Następnie przefiltrować, zmieszać z syropem z wody i cukru, jeszcze raz przefiltrować.

NALEWKA MIĘTOWA


NALEWKA MIĘTOWA

23 komentarze:

  1. jaki świetny ma kolor!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kilka razy taką nalewkę, ale nigdy nie udało mi się uzyskać takiego koloru. Jakiej mięty należy użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem jaka to mięta, rośnie u mnie w ogródku. Aby uzyskać intensywny kolor należy użyć dobrej jakości spirytusu

      Usuń
    2. Należy włożyć miętę do ciemnego naczynia (np.słoja owiniętego grubo papierem), a potem nalewka przechowywać w ciemnych butelkach, w szafce. Nie na słońcu !!! Pozdrawiam

      Usuń
  3. Genialny kolor udało Ci się uzyskać! Nalewkę miętowa najlepiej robić z młodych liści (mięta pieprzowa, cytrynowa), starsze nieco słabiej „farbują”, oczywiście konieczny dobry spirytus. No i lepiej nie dodawać cytryny, bo wtedy nalewka blednie i staje się oliwkowozielona. Zamiast tego można zrobić fajny drink z gotową nalewką – wlewamy kieliszek nalewki, dodajemy trochę cukru, kilka kostek lodu i sok z cytryny. Świetnie smakuje, a kolor zachowany : ) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny kolor, aż kusi żeby spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A na wódce żeby zrobić to bez wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz robiłam i nie wiem czy na wódce, będzie dobra nalewka.Natomiast jeżeli chodzi o kolor to mocno zielony otrzymamy przy użyciu spirytusu.

      Usuń
    2. Jeżeli zrobi się na wódce zrobi się po prostu likier o smaku miętowym. Prawie bez koloru i o smaku kropli żołądkowych. O ile w nalewkach owocowych można użyć wódki, to w przypadku ziół należy użyć spirytusu, aby maceracja odniosła właściwy skutek. Dlatego do macerowanego produktu na sam koniec dodaje się wody lub wody z cukrem.

      Usuń
  6. Ale ma kolor! :) Musi super smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy28/8/16 13:00

    Robilam ta nalewka.jest pyszna tyle tylko że metna. Co zrobić żeby była przejrzysta.Poradz coś.

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy6/1/19 16:45

    zamiast cukru użyłem słoik syropu z agawy, zdecydowanie lepsze. Goście żartują że z braku alkoholu Ludwika pijemy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. W ubiegłym roku robiłam smak dobry A kolor jeszcze lepszy.w tym roku znów zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam w tamtym roku wyszła świetna w tym roku znów zrobię większą porcję

    OdpowiedzUsuń
  11. robiłem kilka razy nalewkę na 70 procentowym spirytusie ale zawsze wychodziła mi zgniłozielona podpowiedzcie dlaczego

    OdpowiedzUsuń
  12. Najlepiej użyć sześć gałązek na 0,5 l i trzymać 2 dni owinięte w ciemnym miejscu.Jak będzie za dużo liści lub będzie długo stało to sciemnieje.Mi się w tym roku udało.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nalewka miętowa jest super na ból brzucha. Czuję jej działanie już po 20 minutach.

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy10/6/21 12:25

    Kolejny rok i kolejne nalewki, przepis super, aby uzyskać taki kolor to jak moi poprzednicy, musi być prawdziwy spirytus, nie wódka. Ile bym nie zrobiła to znika w oka mgnieniu i każdy się nią zachwyca. Ja robię drinki z tej nalewki, dużo kostek lodu i nalewka, no i do tego słońce i relaks z drineczkiem na tarasie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com