TORT TIRAMISU
grudnia 31, 2015
5
amaretto
,
BISZKOPT IDEALNY
,
biszkopt kakaowy
,
BISZKOPTY
,
mascarpone
,
TIRAMISU
,
TORT TIRAMISU
Przepyszny smakołyk, który można przygotować jako tort, ciasto lub deser podany np. w pucharkach. Połączenie kremu mascarpone oraz biszkoptu nasączonego kawą z amaretto, w każdej formie smakuje rewelacyjnie.
SKŁADNIKI; (tortownica 22 cm)
750 g serka mascarpone, schłodzonego
4 jajka
paczka podłużnych biszkoptów
3 łyżki cukru
szklanka zaparzonej, mocnej kawy
75 ml likieru amaretto
kakao
Upieczony wystudzony biszkopt przeciec na 3 blaty.
Cukier oraz żółtka utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać mascarpone, aż wszystkie składniki się połączą. Z białek ubić na sztywną pianę następnie delikatnie wymieszać z masą serową. Krem podzielić na 3 części Kawę zaparzyć, dodać amaretto i przestudzić. Na dno tortownicy włożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć kawą, i posmarować ⅓ kremu przykryć kolejnym biszkoptem ponownie nasączyć kawą posmarować kremem, przykryć biszkoptem nasączyć go kawą i posmarować ostatnią częścią kremu. Wierzch oprószyć delikatnie kakao. Biszkopty jeżeli zajdzie taka potrzeba przyciąć i obłożyć nimi tort. Tiramisu przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
Tort tiramisu?
OdpowiedzUsuńPoprosze!
:)
Szczęśliwego Nowego Roku!
A tak torcik:) na przywitanie Nowego Roku
OdpowiedzUsuńDziękuje, Szczęśliwego Nowego Roku!
Genialny! Wszystko na tip top: przekrój, dekoracyjny wierzch i niewątpliwie smak...mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale ;).
OdpowiedzUsuńIdealne wejście w Nowy Rok! Pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuń