TORT TIRAMISU

TORT TIRAMISU


Przepyszny smakołyk, który można przygotować jako tort, ciasto lub deser podany np. w pucharkach. Połączenie kremu mascarpone oraz biszkoptu nasączonego kawą z amaretto,  w  każdej formie smakuje rewelacyjnie.


TIRAMISU


TORT TIRAMISU


SKŁADNIKI; (tortownica 22 cm)
750 g serka mascarpone, schłodzonego
4 jajka
paczka podłużnych biszkoptów
3 łyżki cukru
szklanka zaparzonej, mocnej kawy
75 ml likieru amaretto
kakao

TORT TIRAMISU
Upieczony wystudzony biszkopt przeciec na 3 blaty.
Cukier oraz żółtka utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać mascarpone, aż wszystkie składniki się połączą. Z białek ubić na sztywną pianę następnie delikatnie wymieszać z masą serową. Krem podzielić na 3 części Kawę zaparzyć, dodać amaretto i przestudzić. Na dno tortownicy włożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć kawą, i posmarować ⅓ kremu przykryć kolejnym biszkoptem ponownie nasączyć kawą posmarować kremem, przykryć biszkoptem nasączyć go kawą i posmarować ostatnią częścią kremu. Wierzch oprószyć delikatnie kakao. Biszkopty jeżeli zajdzie taka potrzeba przyciąć i obłożyć nimi tort. Tiramisu przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).

TORT TIRAMISU

TIRAMISU

5 komentarzy:

  1. Tort tiramisu?
    Poprosze!
    :)
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  2. A tak torcik:) na przywitanie Nowego Roku
    Dziękuje, Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny! Wszystko na tip top: przekrój, dekoracyjny wierzch i niewątpliwie smak...mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne wejście w Nowy Rok! Pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com