SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO


JAGODOWIEC NA ZIMNO


Ciasto w sam raz na panujące upały, przygotowuje się je bardzo szybko i równie błyskawicznie znika z talerzyka :) mega orzeźwiające.


SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO


SKŁADNIKI
Biszkopt lub paczka biszkoptów (forma 22 x 22 cm)
MASA JAGODOWA
1,5 szklanki jagód
500 ml jogurtu naturalnego
250 g serka waniliowego
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
¾ szklanki gorącej wody

GALARETKA
szklanka jagód
2 galaretki cytrynowe

SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO

Masa jagodowa
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie odstawić do przestygnięcia.
Jagody zblędować, ja jagody po zmiksowaniu przecedzam przez sitko i dodaję do reszty składników sam sok (wtedy masa jest gładka ale nie nie jest to konieczne). Do jogurtu, serka oraz cukru dodać zmiksowane jagody i przestudzoną żelatynę wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawić aby masa delikatnie zaczęła gęstnieć.  Na dno formy wyłożyć biszkopty i na nie przelewać tężejącą masę,wstawić do lodówki.

Galaretka
Jagody zblędować, przecedzić przez sitko. Sok jagodowy uzupełnić taką ilością wody aby płynu razem było 1 litr. Sok z wodą zagotować, w tym rozpuścić galaretkę odstawić do chwili aż zacznie żelować wtedy zalać nią masę jagodową. Przechowywać w lodówce.
Smacznego.

JAGODOWIEC NA ZIMNO


JAGODOWIEC NA ZIMNO

15 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciacho! I te kolory - cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, idealnie pokrojone i ten apetyczny fioletowy kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie śliczne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale jagodowo i pięknie u Ciebie- to ciacho jest cudne, mam słoik jagód i zastanawiam się co wykombinować:) Dzięki Tobie mam dwie opcje: pyszne jagodzianki i piękny jagodowiec:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mariola nie wierze, kto jak kto, ale Ty nie wiesz co zrobić z jagodami? :) ale zachęcam do wypróbowania tych przepisów:)

      Usuń
  6. wzglada pieknie, dzielo sztuki!

    OdpowiedzUsuń
  7. a to co zostanie w sitku to wyrzucic? ( chodzi mi o galaretke) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretkę można zrobić prędzej, i zblendowane owoce dodać do masy jagodowej.

      Usuń
  8. Anonimowy23/8/15 07:37

    Serek waniliowy to homogenizowany czy biały?Można sprecyzować?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com