TRUSKAWKOWO-WANILIOWA ZEBRA NA ZIMNO


TRUSKAWKOWO-WANILIOWA  ZEBRA NA ZIMNO


TRUSKAWKOWA-WANILIOWA  ZEBRA NA ZIMNO

Nieskromnie powiem że sernik ten jest przepyszny i rewelacyjnie się prezentuje.

TRUSKAWKOWA-WANILIOWA  ZEBRA NA ZIMNO

TRUSKAWKOWA-WANILIOWA  ZEBRA NA ZIMNO


TRUSKAWKOWO-WANILIOWA  ZEBRA NA ZIMNO


SKŁADNIKI (torownica 22 cm)

BISZKOPT (lub gotowe biszkopty)
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniacznej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA WANILIOWA:
1 kg serka waniliowego z wiaderka lub twaróg
2-3  łyżki cukru
cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny
¾ szklanki gorącej wody

MASA TRUSKAWKOWA
600 ml jogurtu naturalnego np. domowego
40 dag truskawek
4 łyżki cukru
3 łyżki żelatyny
¾ szklanki gorącej wody
10 truskawek do dekoracji.


TRUSKAWKOWA-WANILIOWA  ZEBRA NA ZIMNO


TRUSKAWKOWA-WANILIOWA  ZEBRA NA ZIMNO


TRUSKAWKOWA-WANILIOWA  ZEBRA NA ZIMNO


Sposób przygotowania:

Biszkopt
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. w temperaturze 180 st. C 

Masa waniliowa
Jeżeli używamy twarogu w kostce należy go zmielić
W ¾ szklanki gorącej wody  rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia.
Pozostałe składniki masy serowej dokładnie wymieszać, dodać chłodną żelatynę, wszystko dokładnie połączyć.

Masa truskawkowa
W ¾ szklanki gorącej wody  rozpuścić żelatynę, odstawić do przestygnięcia.
Umyte i pozbawione szypułek truskawki zblendować  dodać pozostałe składniki oraz żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać.

Obie masy odstawić do chwili aż zaczną żelować/ tężeć. Jeżeli jogurt oraz ser są prosto wyjęte z lodówki masa po przygotowaniu zaczyna bardzo szybko żelować. Dlatego też warto mieć obok przygotowane naczynie z gorąca wodą i gdy zajdzie taka potrzeba wstawić miskę z masą go wrzątku, chwile masę pomieszać, wówczas nabierze odpowiedniej konsystencji.

Przestudzony biszkopt pozostawić w tortownicy, na spód  wylewać  na przemian po 2 łyżki masy waniliowej i truskawkowej. Pozostało mi trochę więcej masy waniliowej więc posmarowałam nią wierzch sernika a na niej ułożyłam truskawki.

TRUSKAWKOWA-WANILIOWA  ZEBRA NA ZIMNO


TRUSKAWKOWA-WANILIOWA  ZEBRA NA ZIMNO


TRUSKAWKOWA-WANILIOWA  ZEBRA NA ZIMNO

TRUSKAWKOWA-WANILIOWA  ZEBRA NA ZIMNO

35 komentarzy:

  1. Wygląda bajecznie i zapewne tak też smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo elegancko!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny i z truskawami jeszcze lepszy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam zamiar zrobić jeszcze w wersji z malinami zobaczę czy będzie fajnie się prezentować

      Usuń
  4. Różowa zebra wygląda wspaniale (:

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają te pasy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale piękności! Już widzę,że muszę "skraść" Ci przepis na tą zeberkę:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mariolu naprawdę polecam jest bardzo smaczna :)

      Usuń
  7. Anonimowy23/6/15 18:12

    a zelatyne dodawac w roznych ilosciach do mas?? Łyzki/ Łyzeczki?? :) piekne :)))
    Paula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam:) 3 łyżki, dziękuje

      Usuń
  8. Pięknie się prezentuje))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy serek taki jak na sernik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak może byc taki jak na serniki, lub homogenizowany. Ja użyłam taki serek (http://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/300/11.jpg) odpowiedni będzie również w kostce, należy go wtedy zmielić oraz dodać nieco więcej cukru waniliowego dla podkreślenia aromatu. Pozdrawiam

      Usuń
  11. Anonimowy24/6/15 19:48

    A serek waniliowy to jaki? Taki np. danio czy też taki jak stosuje sie do sernika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek waniliowy użyłam ten (http://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/300/11.jpg). Zwykły z wiaderka również będzie odpowiedni lub homogenizowany, Danio również można tu zastosować,ma on jednak kremową barwę, co będzie wpływało na wygląd. Pozdrawiam

      Usuń
  12. Anonimowy25/6/15 14:47

    Witam,pięknie wyglada ta zebra i kusi aby ja zrobić,mam pytanko jakie wymiary tortownicy? dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, dziękuje za miłe słowa. Tortownica o średnicy 22 cm, z tym że moja jest nietypowa dosyć wysoka

      Usuń
  13. Anonimowy26/6/15 15:59

    Niebardzo wiem.jak ukladac masy.po lyzce na przemian.np.jedna lyzka bialej masy to chyba bardzo malo .mam ja rozsmarowac po biszkopcie i wtedy rozowa?

    OdpowiedzUsuń
  14. Na środek biszkoptu wylałam 2 łyżki masy waniliowej na nią 2 łyżki masy truskawkowej, i tak do końca na przemian. Jeżeli masy mają konsystencje powiedzmy "kwaśnej śmietany" nie trzeba jej rozsmarowywać wtedy ładnie się ułożą, natomiast jeżeli są gęstsze wtedy można delikatnie je rozsmarować. Masy są idealne wtedy gdy jedna w drugą "wpada-wtapia się" ale się nie rozlewa. Mam nadzieje że nie za bardzo zagmatwałam i pomogła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy27/6/15 08:25

      Wytlumaczone jak chlopu lopata :) zrozumiane i podejme sie tego - znajac zycie bede miala kropy nie zebre ale jak nie sprobuj nie przekonam sie :) dziekuje

      Usuń
    2. Na pewno będzie ładna zebra, a jeżeli nie to biedronka:) Pamiętam kiedyś robiłam ciasto 3 warstwowe po upieczeniu miały byc właśnie; warstwa kakaowa, jasna z białek oaz żółta w efekcie ciasto było żółte w kakaowe kropki i jeszcze ładniej wyglądało niż oryginalne. Pozdrawiam i trzymam kciuki za zebrę :)

      Usuń
  15. Ależ ten torcik wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  16. jaka jest temperatura pieczenia biszktopu

    OdpowiedzUsuń
  17. Olu - ciasto przepyszne, cudnie się prezentuje. Zrobiłam z twarogu domowego, na cieście półkruchym. Zapraszam do mnie na "degustację".
    http://www.mojewypiekiinietylko.com/2017/06/truskawkowo-waniliowa-zebra/#more-12694

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak wysoka jest pani tortownica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tego typu tortownicę https://e.allegroimg.com/s400/016dd0/c29f9b5843d5bd4406c6fdde4dce

      Usuń
  19. fajne cudeńko.Tylko ta temperatura nie za ciekawa .
    Trzeba wziasc wziasc chyba wiecej żelatyny . Albo szybko po wyjeciu z lodóki jeść.Ale mimo wszystko kusi do zrobienia . Jak by nie bylo to sezon truskawkowy mamy NIE !!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com