PIERNIK SUŁTAŃSKI



PIERNIK SUŁTAŃSKI



Ostatnio z wielkim zainteresowaniem śledzę losy bohaterów serialu Wspaniałe stulecie. Fascynuje mnie, życie dworu osmańskiego, panujące na nim obyczaje, choć niektóre, dla nich zwyczajne, dla nas mogą być nie do przyjęcia. Bo która kobieta zgodziła by się na to aby jej mąż, oprócz niej  miał jeszcze równocześnie trzy żony J  ale kto bogatemu zabroni. Niemniej nie zmienia to faktu że serial jest rewelacyjny. Więc gdy tylko w starych przepisach Babci, wypatrzyłam przepis na Piernik Sułtański, wiedziałam że muszę go zrobić. Piernik jest równie, bajeczny jak dwór osmański, a zarazem tajemniczy, dzięki rumowi, który idealnie komponuje się z miodem jak i przyprawami korzennymi. Słodycz tą przełamuje  dżem z czarnej porzeczki.


PIERNIK SUŁTAŃSKI


SKŁADNIKI

CIASTO

15 dag miodu
20 dag masła
50 dag mąki
2 żółtka
4 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przypawa do piernika

KREM

8 łyżek kaszy manny
750 ml mleka
12 dag cukru
20 dag masła
10 dag cukru pudru
cukier waniliowy

PONADTO
40 dag dżem z czarnej porzeczki
25 dag bakalii
1-2 kieliszki rumu
polewa czekoladowa, lub roztopiona czekolada

PIERNIK SUŁTAŃSKI


PRZYGOTOWANIE

Ciasto

Wszystkie składniki, zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Podzielić na cztery równe części, każdą część ciasta rozwałkować przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 10-15 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu ciasta wyjąć z formy i przestudzić.

Krem

Bakalie umyć, a następnie zalec  zalać rumem.

Do rondla wlać 500 ml mleka zagotować. 250 ml mleka wymieszać z kaszą manną oraz cukrem, cukrem waniliowy i wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszać do czasu aż kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem, do masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem.

Do kremu dodać bakalie,  podzielić go na dwie równe części

Pierwszy blat piernika posmarować połową kremu, przykryć kolejnym piernikowym ciastem, posmarować go dżemem porzeczkowym, na nim ułożyć ciasto, posmarować pozostałą częścią

kremu i przykryci ostatnim blatem ciasta, który polać roztopiona czekoladą lub polewą.  


PIERNIK SUŁTAŃSKI




PIERNIK SUŁTAŃSKI




PIERNIK SUŁTAŃSKI


   


4 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, znakomicie wygląda :)
    A serial zapowiada się ciekawie, też lubię takie historie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I równie pysznie smakuje:) Co do serialu to wciągnął mnie na maxa. I mimo iż z historii oraz dzięki internetowi wiem jakie będzie zakończenie, to i tak często zarywam noce aby obejrzeć na necie kolejny odcinek. W sumie mogli by zmienić godziny emisji na późniejsze kiedy już wrócę z pracy:):):)

      Usuń
  3. Mniam, przepiękne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com